Small preview image

Intel är knappast allt för nöjda med NVIDIAs framfart på den integrerade grafikkretsmarknaden där man nyligen tog en av Intels viktigaste kunder, Apple, genom sin nylanserade styrkrets GeForce 9300. NVIDIAs betydligt kraftfullare integrerade grafikkrets, GeForce 9400M, fällde avgörandet och Intel har fortfarande ingenting i närheten av NVIDIAs grafikprestanda. Det finns det dock en annan tillverkare som har, nämligen ATI, som ju numera ägs av AMD. Det verkar nu som att Intel och ATI tagit ett nytt grepp för att konkurrera med NVIDIA på den mobila styrkretsmarknaden.



ATI har nämligen aktiverat en Hybrid CrossFire liknande teknik på Intels Centrino 2 plattform. Det betyder förvisso att man fortfarande behöver en extra grafikkrets i Intels bärbara datorer, men det ger i alla fall ett betydligt smidigare alternativ för dem som är ute efter en bärbar dator med lite extra grafisk prestanda men som trots allt är ämnad för mobilt användande och lång batteritid.


Tekniken har döpts till ATI Switchable Graphics och förklaringen finns mer eller mindre i namnet. Datorn kan nämligen skifta mellan den integrerade grafikkretsen och den externa för att passa den applikation användaren använder just nu. Intel och NVIDIA har redan utvecklat en liknande teknik för Centrino 2 plattformen så det betyder inte att ATI är unika med detta, men ger bättre alternativ för datortillverkarna och oss användare.



Thanks to Switchable Graphics technology, select notebooks that feature Intel GS45 or GM45 core-logic set and ATI Mobility Radeon HD 3600 or 3400 graphics chip can switch between standalone and integrated graphics cores dynamically depending on the power source and user preferences without rebooting the PC. Although dynamic switching between graphics cores does not require any complex technology inside chips themselves, the notebook and its BIOS must be specifically designed to support the capability.


Tekniken låter dock inte de två grafikkretsarna arbeta tillsammans för ytterligare spetsad prestanda som är fallet på AMDs desktop styrkretsar. Men då är både IGP och GPUn utvecklade av AMD och är på så sätt kompatibla med varandra.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments