Small preview image

Intel och NVIDIA har haft sina duster genom åren och det kommer knappast som en överraskning att man nu återigen hamnat i luven på varandra. Lika oväntat är det NVIDIAs Ion-plattform som hamnat i fokus. Efter att NVIDIA snodda åt sig Apples styrkretskontrakt med GeForce 9400M framför ögonen på Intel har man nu ställt in siktet på netbook-marknaden med sin Ion-plattform. Det är en krympt version av GeForce 9400M styrkretsen och målet är en krympt version av Intels 945-styrkrets som hittills är Atom-processorns bästa vän.



NVIDIA har de senaste månaderna visat upp sin Ion-plattform för tillverkare och konsumenter. Det är ganska uppenbart att Intel inte har en chans i helvetet rent prestandamässigt med sina nuvarande netbook-styrkretsar, men det betyder inte att man kommer se sig slagen på förhand. I ett dokument kallat Nvidia Ion Competitive Position Guide har Intel nu mer eller mindre gått till attack på NVIDIAs nya netbookplattform.



Intel försöker underminera Ion på ett flertal punkter, bland annat det faktum att de testexemplar som skickats ut varit av olika versioner. samt att Ion baseras på en äldre styrkrets. Men man ska nog akta sig för att kasta sten i glashus med en 945GSE-krets som har närmare 4 år på nacken.


Man påpekar även att Ion kommer att kosta mer och samtidigt dra mer ström, men här tar man givetvis inte plattformens högre prestanda med i beräkningarna.


Sist men inte minst pekar man på Ions korta livslängd, då Intels Pineview-processorer kommer att integrerade grafikkretsen direkt i processorn. Pineview kommer att dyka upp under fjärde kvartalet 2009 och även om det lär bli en perfekt bas för en strömsnål plattform kommer nog Ion fortfarande vara ett kraftfullare alternativ rent grafiskt.


Intel är onekligen oroliga över NVIDIA och deras Ion-plattform. Även om det kan låta omoraliskt att baktala sina konkurrenters produkter i dokument till sina partners är det något även NVIDIA gjort flera gånger tidigare, den som ger sig in i leken får leken tåla helt enkelt.


NVIDIA har för övrigt lagt upp jämförande videopresentationer på sin Ion-hemsida där man friskt driver med prestandan i Intels integrerade grafikkrets. Med allt från kraschande 3D-spel till laggande HD-video uppspelning.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments