Passande nog togs den nya fildelningslagen IPRED i bruk den 1 april och det tog inte många timmar innan man kunde se effekterna av den hårt kritiserade lagstiftningen. Internettrafiken i Sverige sjönk med 30% jämfört med dagen innan vilket är en för stor skillnad för att det ska vara ett sammanträffande. Mätuppgifterna kommer från företaget Netnod som läger av nätknutpunkter i Sverige och indikerar att många helt enkelt slutat eller dragit ner på sin fildelning, då just fildelning står för merparten av datatrafiken på Internet. Men även om Antipiratbyrån direkt hög på uppgifterna och menade att det visade på en fungerande lagstiftning borde man nog ställa sig frågan vad dessa siffror egentligen betyder.
Om vi drar slutsatsen att färre Internetanvändare i Sverige fildelar i samma utsträckning som tidigare, vilket nog är högst troligt, kvarstår frågan vad som ska ersätta den olagliga fildelningen.
Hade det funnits fungerande kommersiella lösningar för nerladdning av upphovsrättskyddat material borde Internettrafiken vara lika hög som tidigare. Trots att musik och filmbranschens påstår annat är det ganska uppenbart att en enorm mängd av den illegala fildelningen kommer från att många laddar ner “onödigt” material.
Att IPRED fått fildelningen att minska, kanske även den lagliga?, verkar uppenbart. Men den verkligen frågan är om musik och filmbranschen ser stor ökning i försäljningsstatistiken.
Samtidigt fortsätter motståndet till IPRED och bloggvärlden med Piratpartiet i spetsen uppmanar nu användare att i motsats till många tips, öppna upp sina trådlösa nätverk så att vem som helst kan surfa, fildela eller vad man nu känner för att göra. I Danmark sägs just öppna trådlösa nätverk varit framgångsrika i kampen mot IPRED där fildelare med öppna nätverk aldrig blivit dömda.
Piratpartiet uppmanar idag sina tolvtusen medlemmar och andra intresserade att se till att Internet förblir ett verktyg i medborgarnas händer, genom att ta bort kryptolåset på sina trådlösa nätverk. Partiet föreslår också att nätverket döps till Ipredia.
Källa: TT, Piratpartiet