Small preview image

AMD gick nyligen officiellt ut med och skröt om sin nya Radeon HD 4890 grafikkrets och att densamma var första på marknaden att nå en klockfrekvens på 1GHz från fabrik, om än överklockad. Vi har sett flera tillverkare som nu lanserat överklockade modeller med 1GHz klockfrekvens och vi har fått flera indikationer på att just 1GHz verkligen är en smärtgräns för Radeon HD 4890 utan större ingrepp med fysiska modifikationer och extrem kylning. Nu har det börjat dyka upp tester av de första 1GHz korten på flera håll och de visar hur hårt de stackars 4890 GPU:erna faktiskt är.



Tidigare har Hexus tagit en närmare titt på kortet och nu har även ATI-forum.de kikat närmare på Sapphire HD4890 Atomic och deras överklockningstester visar hur små marginaler tillverkarna har att jobba med för att nå över 1GHz. De lyckades dra grafikkretsen till 1020MHz resp. 1015MHz genom ytterligare överklockning.



Även om vi inte kunde låta bli att flina lite åt PowerColor som lanserade sina PCS++ modeller med en GPU-klockfrekvens på 1010MHz är det ganska tydligt att även dessa små frekvensökningar kräver en viss övertalning hos GPU:n.



I takt med att TSMC, som står för tillverkningen av AMDs HD4890 kretsar, kan optimera sin tillverkningsteknik borde marginalerna öka, men det är inget tvivel om att AMD gjort en liten chansning när man officiellt gett sitt stöd för 1GHz versioner av Radeon HD 4890, men allt handlar givetvis om marknadsföring.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments