Small preview image

AMDs första 40nm tillverkade grafikkrets RV740 är en mycket kapabel GPU som i våra egna tester visat att AMD verkligen lyckats på budgetmarknaden. Förutom bra prestanda är kretsen mycket liten, tack vare sin effektiva tillverkningsteknik. Detta har medfört att många funderat över om inte AMD skulle kunna lansera ett dubbel-GPU kort med RV740, med andra ord ett Radeon HD 4770 X2. Nu har AMD officiellt kommenterat detta och sagt att konceptet är riktigt bra, men att det är upp till AMDs partners att lansera ett sådant kort.



Med andra ord lämnar AMD dörren vidöppen för Radeon HD 4770 X2 grafikkort på marknaden och med en enklare 128-bitars minnesbuss samt sin fysiska litenhet borde ett sådant kort inte bli allt för dyrt att tillverkare.


Sapphire är den enda tillverkaren som tidigare lanserat ett Radeon HD 4850 X2 som kräver en mer komplex design än vad två sammankopplade RV740 kretsar skulle kräva.


Huruvida det är läge för AMDs partners att investera pengar på utveckling av en dubbel-GPU version av Radeon HD 4770 i dagsläget är en svårare fråga. Det är näst intill omöjligt att få tag på 40nm kretsar från TSMC och att då trycka in två av dessa på samma kort känns som ett evighetsjobb. Samtidigt som nästa generations grafikkretsar med DX11 stöd finns runt hörnet.


Med detta i åtanke känner vi att utsikterna för ett Radeon HD 4770 X2 kort trots allt är ganska små men bland annat Sapphire som har erfarenheter av liknande projekt skulle kanske se möjligheter till lite extra PR.


Men annars kan vi gärna se att man avvaktar lite och lanserar en motsvarande modell med dubbla DX11-kapabla kretsar, inte då bara för toppskitet utan även på mellanklassmarknaden.



Sapphire Radeon HD 4850 X2


Källa: X-bit Labs




Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments