Small preview imageMicrosoft har som de flesta hört blivit tvingade av EU att gör något åt sin konkurrenssituation på webbläsarmarknaden. Europeiska kommissionen har gett mjukvarujätten dryga böter och tvingat Microsoft till stora ändringar i distribueringen av sitt Windows-operativsystemet. Det betyder att man inte får sälja Windows 7 i EU med Internet Explorer 8 förinstallerat. Microsoft sades först ha beslutat sig för att slopa en webbläsare helt i operativsystemet, vilket skapade en hel del heta diskussioner. Men nu sägs det att man istället ska skapa en riktig webbläsarbuffé för sina europeiska kunder.

När man installerar en europeisk kopia av Windows 7 ska man helt enkelt få alternativet att installera en av de 10 mest populära webbläsarna på marknaden, direkt i själva operativsystemesinstallationen.


Chefsutvecklaren för webbläsaren Opera, Håkon Wium Lie, har i samtal med DailyTech gett sin syn på Microsofts nuvarande förslag som säger att alla webbläsare med en marknadsandel på över 0.5% ska finnas med i listan som användarna får välja ur, med en maximal gräns på 10 olika webbläsare.



“This is good news, we think, that Microsoft put this proposal forward. This will give users access to more browsers. It’s good news for users. It’s good news for browser makers. And it’s good news for web standards.”


Microsofts förslag kräver att man har en aktiv internetanslutning vid installationsfasen då nerladdning av webbläsarna sker över Internet och alltså inte kommer lagrade på skivan från Microsoft. Något Håkon är lite skeptisk till, men samtidigt ser som ett fungerande alternativ.


Sista ordet är ännu inte sagt då EU fortfarande inte gett sitt slutgiltiga besked om man godkänner Microsofts “buffé-förslag” men man har tidigare visat sig positiva till konceptet. Något nog de flesta användare kan glädjas åt.



Källa: DailyTech

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments