Small preview image

Världens största processortillverkare kommer att lansera sin första 6-kärniga processor för konsumentmarknaden under andra kvartalet 2010 om vi ska tro Intels egna produktplaner. Men trots att det är minst ett halvår innan vi får se Intels 32nm tillverkade 6-kärniga processor på marknaden verkar det som att det första testet av CPU:n redan är här. Den kinesiska hårdvarusajten HKEPC har fått tag på ett ingenjörsexemplar av processorn som med sina sex CPU-kärnor och HyperThreading-stöd ger en processor med hela 12 virtuella processorkärnor.



Processorn arbetar med en klockfrekvens om 2,4GHz och även om den CPU vi kommer att få se på butikshyllorna under nästa år lär få en betydligt högre frekvens går det alldeles utmärkt att testa processorns prestanda/klockfrekvens mot nuvarande 4-kärniga Bloomfield generationen.



I de prestandatester man utfört i HKEPCs test visar det att grundarkitekturen i Westmere är densamma som hos Bloomfield och prestandan i de flesta applikationer är snarlik. Det är inte förrän man börjar använda program och tester som verkligen drar nytta av de två extra processorkärnorna som Gulftown kan ta avstånd från Bloomfield.


Man diskuterar även möjligheten att Gulftown kommer att lanseras under Core i7-1000-familjen istället för Core i9 som de senaste ryktena indikerat.


Imponerande är dock att den A1 steppade Gulftown processor man använder sig av drar mindre ström än motsvarande Bloomfield processor både vid vila och belastning, trots två extra kärnor. Utan tvekan ett tecken på att Intels 32nm-teknik redan är ordentligt mogen.


Artikeln är på kinesiska men prestandasiffror är som tur var internationella och för de riktigt nyfikna finns det google translate.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments