Small preview image

Fujitsu planerar för en superdator som ska levereras i början av 2011 och som ska ha en beräkningskapacitet på 10 Petaflop. Det är en tiofaldig ökning mot dagens kraftigaste superdator, Roadrunner system. Tio petaflop motsvarar 1016 flyttalsberäkningar per sekund, eller 10 000 000 000 000 000 beräkningar per sekund, en smått otrolig mängd beräkningar.
Datorn kommer att användas av Japans Institute of Physical and Chemical Research enligt Takumi Maruyama som ansvarar för Fujitsus processorutveckling som presenterar nyheten på Hot Chips conference.
Systemet baseras på Fujitsus kommande Sparc64 VIIIfx processorer som har en åttakärning arkitektur jämfört med föregångarens fyra kärnor.



Enligt Maruyama kommer processorerna ha en klockfrekvens på 2 GHz med 5 MByte L2 cache och klara av 128 GFlops och dra 58 watt. Det är inte bara Fujitsu som bygger superdatorer, IBM som enligt top500.org innehar inte mindre än de fem kraftigaste superdatorerna i världen, ska också släppa en Petaflop superdator 2011, som går under projektnamnet Blue Waters. Dagens snabbaste superdator är Roadrunner system som används i Los Alamos i USA med en beräkningskapacitet på 1,105 petaflop.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments