Small preview image

När vi under vår genomgång av Solid-state-drive tekniken testade hårddiskars olika uppstarttider för Windows 7 var det uppenbart att dagens PCs har en enorm flaskhals, moderkortets BIOS. Med vårt testsystem tog det hela 24 sekunder innan första delen av uppstartprocessen var avklarad och Windows väl började ladda. Detta utan några extra RAID-kontrollerkort eller liknande komponenter som kräver extra tid för att registreras.



Nu har Phenoix visat upp en demo av UEFI, Unified Extensible Firmware Interface, som inom en ganska snart framtid kommer att ersätta moderkortens traditionella BIOS. Till skillnad mot en vanlig BIOS som i bästa fall tar ett tiotal sekunder att göra datorn klar för en Windows-uppstart klarar UEFI samma uppgift på under 1 sekund.


Phenoix UEFI-presentation från IDF finns att se hos Engadget och verkar onekligen vara drömmen för en Solid-state-utrustad PC. En bärbar Lenovo T400 tog sig in i Windows 7 på under 10 sekunder, förvisso ett nedbantat sådant men trots allt riktigt imponerande. Apple använder redan EFI för sina Intel-baserade Macs och förhoppningsvis är inte PC-marknaden allt för långt efter.



Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments