Small preview image

AMD lever i lite skilda världar för närvarande där man på processormarknaden fått pisk av Intel under flera år, samtidigt som man nu går från klarhet till klarhet på grafikkortsmarknaden. Intel kommer redan i år att lansera sina första CPUer med integrerad grafikkrets. Men detta är något AMD också har långt gågna planer för och även om man kommer vara betydligt senare än Intel till marknaden har man betydligt trevligare GPUer att baka in i sina processorer.



AMD har nu börjat prata mer om sin såkallade Fusion-arkitektur som ska sammanföra CPU och GPU i samma förpackning och nu har tillverkaren avslöjat att deras första Fusion krets ska tillverkas med 32 nanometers SOI teknik (silicon-on-insulator).


Till skillnad mot Intel som till en början kommer använda sig av 45nm teknik för GPU-delen och endast 32nm teknik för CPU-kärnan ska AMD satsa på 32nm för båda kretsarna. Men då väntas inte heller Fusion dyka upp på marknaden förrän 2011 i form av AMDs Llano CPU.


AMD Llano kommer att husera upp till fyra processorkärnor baserade på Phenom II-arkitekturen som paras med 4MB L3-cache. Samtidigt som den integrerade GPUn baseras på Radeon HD 5000-familjen med stöd för DirectX 11. Hur mycket AMD behöver skräddarsy sin Radeon GPU för att få plats på samma chip som sin Phenom II CPU återstår att se. Samtidigt som speciellt CPU-prestandan är ett frågetecken, speciellt om lanseringen dröjer långt in på 2011.



Källa: X-bit Labs

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments