Small preview image

Nokia är världens största leverantör av mobiltelefoner men från att man totalt dominerade marknaden för smarta mobiltelefoner har deras marknadsandel här sjunkit till runt 50 procent och anledningen stavas iPhone. Apple har på bara ett fåtal år roffat åt sig 14 procent av smartphone marknaden men nu hävdar Nokia i en stämningsansökan att konkurrenten gjort intrång på ett tiotal patent sedan lanseringen av iPhone år 2007. De tio patenten som Nokia hänvisar till täcker bland annat standarder som WLAN, GSM och UMTS.



Nokia hävdar att man under de två senaste decenierna lagt över 40 miljarder euro på forskning och utveckling av teknik och patent på mobiltelefonsmarknaden. Investeringar man nu hävdar att Apple försöker åka snålskjuts på genom att använda sig av teknik som inkräktar på Nokias patent utan att betala licens för dessa. Nokias chefsjurist och vd Ilkka Rahnasto förklarade saken på följande sätt i företagets pressmeddelande;



“The basic principle in the mobile industry is that those companies who contribute in technology development to establish standards create intellectual property, which others then need to compensate for”


Nokia hävdar att man redan har slutit licensavtal med ett 40-tal företag kring dessa patent för trådlös kommunikation och menar nu att Apple är de enda som försöker komma undan betalningarna. Apple själva har ännu inte officellt kommenterat Nokias stämningsansökan men analytiker tror att det hela i grunden handlar om förhandlingar som slagit slint.


Eftersom Apple använt sig av teknik inom dessa patent sedan 2007 handlar det i största sannolikhet om förhandlingar om licensavgifterna som havererat och där Nokia nu känner sig tvingade att ta till nya medel för att skynda på det hela.


Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Anne Johannesdotter
8 Årtal sedan

:sigh: 😆 8)
outlaws apple Nokia/ patent/ årtal/ solvit.com/solstickan ören miljoner “herrens omvandelse”
Nokia Dirty business all over the World…
Like Michelin maybe phone Place summor