Small preview image

Solid-state marknaden är rykande het och Intel är en av de tillverkare som ligger i framkant. Men har ganska nyligen lanserat sin andra generations solid-state-drives för konsumentmarknaden men sägs nu vara på väg med ytterligare uppdateringar. Först är det en egen modell av den Kingston SSDNow enhet som lanserades i slutet av oktober med en lagringskapacitet på 40 gigabyte. Kingston fick ett par veckors försprång men då det i grund och botten är Intel som tillverkat enheten kommer man nu själv lansera samma 40GB enhet under sitt eget namn, Intel X25-V.



Intels X25-M serie använder idag NAND flashminneskretsar som tillverkas med 34nm teknik. Dessa kretsar kan bära 2-bit data men nu sägs Intel även lyckats utveckla MLC-chip som kan bära 3-bit data. Vilket ger en 50% ökning av lagringskapaciteten per krets. Samtidigt sägs man jobba på ytterligare en krympning i tillverkningsteknik, ner till under 30nm, redan innan nyår.


Intel har ännu inte gjort någon uppdatering av sina solid-state-enheter för företagsmarknaden. En uppdaterad version av Intel X25-E familjen kommer att få vänta tills juli 2010 innan man släpps ut på marknaden. Då i tre olika lagringskapaciteter, 50GB, 100GB samt 200GB, med snabbare och mer slitstarka SLC-minneskretsar.


Priserna ska vara ordentligt nedbantade vilket är att förvänta med en betydligt effektivare tillverkningsteknik. 50GB modellen ska få ett pris på runt 3500 svenska kronor, en prissänkning på 40% mot dagens X25-E modeller.



Källa: TheRegister

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments