Sökmotorjätten Google har nu som väntat presenterat sitt kommande operativsystem Chrome OS som ett projekt med öppen källkod. Redan i somras pratade mjukvaruutvecklaren om operativsystemet som många liknande vid en terminal eller klient till Internet. Nu har Google avslöjat mer information om Chrome OS och vad som står klart är att man utan tvekan satsar fullt ut på både Internet och öppen källkod. Chromium OS heter projektet och följer samma linje som Chromium projektet för utvecklarens webbläsare.
Innan vi blir för upphetsade av ännu ett nytt operativsystem så ska vi fastställa att Goole inte kommer att lansera en skarp version av Chrome OS förrän om ett år. Men man vill genom sin öppna källkod ge tredjeparts utvecklare och open source communityn möjligheter att förbereda egna lösningar för operativsystemet, i god tid innan det lanseras.
Grundtanken med Chrome OS är att allting sker på Internet. En Chrome OS PC lagrar egentligen ingen data lokalt, alla dokument och alla program finns på Internet. Detta gör att man kräver en Internetuppkoppling för att använda Chrome OS, samtidigt som dina dokument och din data alltid är synkroniserad mellan olika enheter. Som till exempel mobiltelefoner och datorer.
First, it’s all about the web. All apps are web apps. The entire experience takes place within the browser and there are no conventional desktop applications. This means users do not have to deal with installing, managing and updating programs.
Google har lagt upp en enkel videodemonstration för hur Chrome OS fungerar och den går att hitta här nedan:
I övrigt pratar Google mycket om sitt fokus på prestanda. Det ska bara ta några sekunder för en dator att starta upp och komma ut på Internet. Samtidigt kommer man att sätta specifikationer för vissa hårdvarukomponenter som ska finnas med i Chrome OS-baserade datorer, för att inte riskera undermålig prestanda.
Läs mer om Chrome OS på Googles blog.