Small preview image

Det var tänkt att Intel skulle lansera sin första externa grafikkrets nästa år och Larrabee GPU:n skulle bli något helt annorlunda än vad vi var vana vid på PC-marknaden. Grafikkretsen som i mångt och mycket var uppbyggd av flera mindre x86 CPU-kärnor har nu fått en ny framtidsplan och vanliga grafikkortskonsumenter finns inte med på denna. Intel lägger inte ner hela Larrabee-projektet och jobbar fortfarande på egna externa grafikkretsar, men vi kommer inte att få se Larrabee på några butikshyllor inom den närmsta framtiden.



Istället ska Intel använda sin första Larrabee-krets som plattform för mjukvaruutveckling och forskning mot framtida Larrabee-produkter. Anledningen till att Larrabee inte kommer dyka upp i en konsumentversion sägs vara en blandning av hårdvara och mjukvara, där båda delarna halkat efter i tidsplanen.


Exakt vilka detaljer som ligger bakom beslutat är inte helt klart, men vi kan vara säkra på att det inte bara vara några bagateller som ligger bakom denna helomvändning. Intel hade inte tillräckligt förtroende för sin Larrabee-arkitektur i dagsläget och detta är trist för oss slutkonsumenter men väldigt goda nyheter för AMD och Nvidia som inte behöver oroa sig för Intel på prestandamarknaden inom den närmsta framtiden.


Något särskilt NVIDIA nog är nöjda över då deras Fermi-arkitektur lyser med sin frånvaro och man precis som Intel siktat in sig på GPGPU-marknaden.



Men Intel kommer som sagt att fortsätta utvecklingen av Larrabee och förr eller senare kommer vi att få se frukten av deras arbete även på grafikkortsmarknaden. Själva grundarkitekturen sägs inte vara problemet och handlar det bara om att man behöver nå effektivare tillverkningsprocesser och förbättra själva slutprodukten kan vi få se nya Larrabee-kretsar under 2011/2012.


Källa: Anandtech, PC Perspective

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments