Small preview image

Den senaste generationens mobiltelefoner är närmare PC-marknaden än någonsin. Samtidigt som man efterapar datormarknaden i form av prestanda och funktion har man fortfarande svårt att leva upp till vad man lovar på andra punkter. Främst handlar det om integrerade mobiltelefonskameror som trots lovande specifikationer, med 8MP+ sensorer, levererar allt annat än bra bilder. Något som nu fått både Microsoft och Google att reagera.



De två mobiltelefonsoperativsystemstillverkarna har gått med i CPIQ initiativet (Camera Phone Image Quality) vars mål är att skapa en standard för kvalitén på mobila kameramoduler. Detta genom egna mätmetoder som inte bara förlitar sig på antal megapixlar utan även faktorer som brus, skärpa, sensorartefakter och färgåtergivning.


CIPQ-gruppen som redan huserar välkända namn som Sony Ericsson, Motorola, Nokia, Kodac och FujiFilm har ännu inte fastställt sitt betygsystem för mobila kamerasensorer. Men tanken är att använda ett system med stjärngradering som tas fram från ett flertal standardtester. När nu Google och Microsoft står bakom initiativet har vi ytterligare förhoppningar för kommande generationer av mobiltelefoner för Android och Windows Mobile.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments