Small preview image

En av Intels största fördelar genom tiderna har varit deras försprång in tillverkningsteknik och världens största processortillverkare har konstant legat före konkurrenterna (läs: AMD) i detta avseende. Genom att vara först ut med nya effektivare arkitekturer har man nått högre klockfrekvenser och dragit ner produktionskostnaderna. Trots att även Intel haft problem med generationsbyten, bland annat deras 90nm netburst-teknik, så är deras 32nm Westmere arkitektur rena framgångssagan.



Intel har precis nyligen lanserat de första produkterna på marknaden i form av Clarkdale och Arrandale där en 32nm dual-core CPU paras med tillverkarens nya integrerad GPU. Men faktum är att Intels 32 nanometer teknik varit mogen sedan många månader tillbaka.



Kiselwafer med Intels 32 nanometers Clarkdale processorer


Enligt våra uppgifter hade man redan under juli månad 2009 32nm-baserade Westmere processorer som klarade klockfrekvenser på över 6GHz, runt dubbla hastigheten mot de klockfrekvenser som de första processorerna nu lanserats vid, ett halvår senare. Något som bekräftades senare i september när det dök upp överklockningsresultat på Gulftown med klockfrekvensen uppskruvad till makalösa 6,4GHz.

Vi har redan sett Clarkdale över 7GHz och även om detta är med endast dubbla kärnor kan vi inte låta bli att se fram emot Gulftown, Core i7 980X, lanseringen som väntas ske i början av andra kvartalet 2010. Med sex 32 nanometer kärnor och stöd för 12 trådar med HyperThreading ser detta ut att bli ett monster som givetvis också drar nytta av de extremt fina yeilds Intel fått fram för sin 32 nanometer teknik. Något vi bland annat sett prov på i 3DMark Vantage där processorn, olovligt, plockat hem toppresultat efter toppresultat.


Intel Clarkdale och Intel H57 styrkrets

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments