Small preview image

Apple har under kvällen officiellt lanserat sin beryktade Internettablet. Namnet blev till slut iPad och det är på något sätt ett ganska passande val då designen och funktionaliteten är mycket lik den vi hittar på iPod och iPhone. Med en 9,7-tums stor pekskärm, en profil på drygt 1,2 cm samt en matchvikt på endast 700g ser iPad faktiskt ut som en förvuxen iPod. Men vi skulle tippa på att den slimmade “mediaplattan” ser bättre ut i verkligheten.




Om vi börjar med hårdvaran har Apple som det tidigare ryktats om utvecklat sin egen CPU för iPad. Processorn arbetar i 1GHz och heter Apple A4. Processorn kan hantera högupplöst video och ger 10 timmars batteritid på en laddning, i standby läge ska batteriet räcka i en månad. Grafikkretsen stödjer OpenGLS och just spel ser ut att bli en av de tyngre slagorden med iPad. Vi väntar på mer detaljer kring Apple A4 men gissningsvis handlar det om en ARM-baserad CPU precis som den vi hittar i iPhone 3G S.



Lagringskapaciteten ligger på mellan 16GB upp till 64GB och med stöd för 802.11n WiFi och Bluetooth 2.1+ ska man alltid kunna vara upkopplad, 3G stöd kommer att finnas i utvalda modeller. Här har Apple arbetat fram speciella avtal med teleoperattören AT&T men hur detta överförs på svenska marknaden återstår att se.


iPad använder sig av iPhone OS och kommer att stödja alla nuvarande applikationer på app store. De som inte optimeras för iPads högre upplösning (1024×768 pixlar) kommer att antingen köras i fönsterläge eller i ett zoom-läge som Apple kallar “pixel-double” där hela skärmytan används.



Apple har inte vågat släppa in apps utvecklarna på fullt allvar ännu men under sin presentation visade man upp flera spel och applikationer som visade sig fungera mycket väl med iPad. Bland annat en ny e-boksläsare kallad iBooks och iWork. iWork, Apples svar på officepaketet, har fått mycket utvecklingstid med ett nytt gränssnitt anpassat för iPad.


Priserna på Apple iPad startar vid 499 USD för 16GB modellen medan toppmodellen på 64GB och med 3G stöd kostar 629 USD.



iPad använder sig precis som iPhone av ett pektangentbord direkt på enhetens display. Men man har även tagit fram en smidig dockningsstation med fullstort tangentbord för dem som vill skriva mer seriöst.



iPad ser ut att vara en spännande produkt som med Apples prissättning ser ut att bli något av Mac-skaparens svar på PC-marknadens netbook. E-böcker, spel, TV, filmer och musik är alla områden Apple hoppas kunna täcka med iPad. En mellanlandning mellan deras iPhone/iPod och Mac-datorer helt enkelt.


Om det verkligen finns plats för ännu en produktkategori mellan våra smartphones och bärbara datorer är oklart, men enligt Apple finns det inget tvivel.


Inom 60 dagar ska Apple börja skeppa iPad medan 3G modellerna dröjer ytterligare 30 dagar. Till juni/juli tror sig Apple vara klara med teleoperatörer utanför USA vilket förmodligen ger en indikation på lanseringsdatumet i Sverige.


Uppdatering 2: Apple iPad finns nu att läsa om på Apples egen hemsida.


Uppdatering: Hands-on bilder på Engadget i jämförelse med iPhone 3G S bland annat.



Bildkällor: gdgt, Gizmodo, Engadget

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments