Small preview image

När Apple presenterade sin iPad surfplatta under gårdagen blev ett av de stora diskussionsämnena den egenutvecklade processorn. Apple A4 jobbade med 1GHz och bjöd även på stöd för OpenGLS genom en integrerad grafikkrets. Vi misstänkte ganska omgående att det handlade om en processor baserad på ARM-arkitekturen och såhär ett dygn efter lanseringen verkar de flesta komma till samma slutsats. Men utöver detta går åsikterna isär.



Ryktessajten BSN gick under dagen ut med en artikel som hävdar att Apple A4 är en SoC (System-on-a-chip) lösning som innehåller en Cortex A9 MPCore CPU och en ARM Mali 50 GPU. Men då artikeln innehåller flera faktafel som att Qualcomm Snapdragon baseras på samma CPU-kärna (Snapdragon baseras på Cortex A8) är det högst tveksamt att BSN verkligen träffat helt rätt.


Vad som däremot känns ganska uppenbart är att kretsen baseras på ARM-arkitekturen och att Apple utvecklat den med hjälp av halvledarförtaget PA Semi, som Apple köpte upp i april 2008.



PA Semi har ingen egen kretstillverkning men man sägs nu fått visa lite av sina kunskaper i utvecklandet av Apple A4 som hittas i iPad.


Även om vi fortfarande försöker få grepp om vilken processorarkitektur som används i Apple A4 är det kanske än mer intressant att tänka sig vart Apple kan komma att nyttja denna krets härnäst. Med en klockfrekvens på 1GHz handlar det garanterat om en 45nm krets som skulle passa utmärkt på smartphonemarknaden där de senaste ARM-processorerna just snurrar på i 1GHz.



Apple A4 letar sig in i nästa generations iPhone?


Apple väntas att lansera en ny iPhone-generation inom några månader och vi skulle bli mycket överraskade om vi inte får se någon form av Apple A4 krets i tillverkarens nya telefoner. Hur den kommer att stå sig mot dagens Snapdragon och OMAP processorer återstår att se.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments