Small preview image

Intel och Micron starade ett gemensamt flashtillverkningsföretag under 2006 vid namn IM Flash Technologies. Målet var att själva kunna kontrollera utvecklingen och produktionen av de NAND flashminneskretsar som man väntade sig skulle bli allt viktigare och mer eftertraktade på marknaden. Samarbetet har redan givet frukt då IMFT redan under 2009 gick över till en mycket effektivare 34nm teknik, medan konkurrenterna fortfarande satt fast vid 50nm.



Intel om något företag är medveten om fördelarna med att vara först med nya tillverkningstekniker. Deras framsteg inom tillverkningsteknik har varit en av huvudanledningarna till att man kunnat hålla AMD bakom sig under alla år. Nu har Intel och Micron meddelat att man redan i slutet av 2010 kommer att presentera nästa generations NAND Flashminneskretsar.


Minneskretsarna som är 2-bit MLC NAND kretsar kommer att tillverkas med 25nm teknik, vilket är nyckeln till de 600GB SSD-enheter vi rapporterat om tidigare. Med 25 nanometer teknik kan IMFT ge näst intill dubbel så hög lagringskapacitet som dagens 34 nanometer kretsar, vid samma tillverkningskostnader.



8GB MLC NAND flash krets tillverkad med 25 nanometer teknik


Intel och Micron hävdar att det kommer ta nästan ett år för deras konkurrenter på NAND Flashmarknaden att presentera sin egen 25nm teknik. Vilket inte låter helt otroligt med tanke på att övergången till 34nm teknik fortfarande är i full fart för många aktörer.


IMFT avslöjar även att det fortfarande finns möjlighet att krympa tillverkningstekniken ytterligare. När vi börjar komma ner mot och under 10 nanometer kan vi börja räkna antalet atomer i transistorerna vilket borgar för nytänkande inom kretstillverkningen.



Utöver mindre transistorer kommer IMFTs 25nm flashkretsar med stöd för ONFI 2.2 samt en ökad page size, från 4KB i 34nm till 8KB i 25nm. Blockstorleken har också ökat från 128 pages till 256 pages, men detta borde bli ganska transparent för användare då Intel kommer att styra hanteringen av page size och block genom sina firmwares.


Intel och kanske även Micron kommer att vara ensamma med IMFTs nya 25nm teknik under en längre tid och även om vi nog kan räkna med vissa prispressningar lär man inte sänka sina priser mer än nödvändigt. Det vi däremot kan vänta oss är betydligt rymligare SSD-enheter där alltså Intels 600GB X25-M enhet blir flaggskeppet under 2010.



Källa: Anandtech

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments