Small preview image

Redan för fem år sedan talade Intel om fyrkärniga modeller i sin Itanium-familj och Tukwila var en av de processorer som nämndes. Nu kommer så äntligen den försenade lanseringen och Itanium 9300 blir det slutgiltiga namnet för Intels nya Itanium-familj. Tillsammans med den nya Intel 7500-styrkretsen har processorerna stöd för Intel QuickPath och DDR3-minne vilket ska göra under för både den interna bandbredden och datahastigheten mellan minnessystemen.



Tukwila-processorerna tillverkas med 65nm teknik och hela 2 miljarder transistorer krävs för att forma dessa avancerade serverprocessorer som med fyra processorkärnor och HyperThreading-teknik ska ge upp till dubbelt så hög prestanda som sin föregångare Montvale. Strömförbrukningen är satt till 130W och en stor del av transistorerna används för att bygga upp de 30MB cacheminne man hittar i kretsen.



Framtida Itanium-processorer som är under utveckling idag konstrueras för att vara både sockelkompatibla och binärt kompatibla med Intel Itanium 9300-baserade system och mjukvaror. De konstrueras för att skala i prestanda och kapacitet genom uppgradering av komponenter utan att mjukvaran måste kompileras om, vilket gör att kunder kan fortsätta att bygga ut och anpassa sina affärskritiska system.


Minnesbandbredden ska ökat med hela 500% och den interna bandbredden ska vara hela 8 gånger högre, vilket öppnar upp för avancerade multi-CPU system med hela 64 processorer.



Intels Atom CPU med 47 miljoner transistorer vilar på en wafer med 2 miljarders Itanium Tukwila processorer


De första Itanium 9300 systemen ska dyka upp inom de närmaste månaderna och priserna för processorerna börjar på runt 10 000 kronor där toppmodellerna går lös på nära nog 40 000 kronor stycket, i köp om 1000 enheter.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments