Small preview image


Turerna kring NVIDIAs nya grafikkortsarkitektur Fermi har varit många och nu har ryktesspridningen återigen tagit fart. På SemiAccurate har Charlie Demerjian publicerat en nyhetsartikel som minst sagt målar upp en mörk bild av NVIDIAs kommande grafikkrets. Charlie som under de senaste åren varit i flera fejder med NVIDIA är kanske inte den mest säkra källan men i hans välskriva artikel nämns flera intressanta punkter som alla pekar på att NVIDIAs Fermi-arkitektur har så stora problem att första generationen inte har en chans att bli något annat än ett ekonomiskt svart hål.



Charlie pekar på att NVIDIAs Fermi-arkitektur nu är sex månader försenad och att den trots sin långa utvecklingstid kan komma med problem vilka det inte finns några lösningar på. Den enormt stora grafikkretsen kostar massvis att tillverka och när tillverkningskvalitén ligger på en siffriga procentsatser ser det mycket tungt ut. Dessa uppgifter ska återigen tas med en nypa salt, även om Charlie hävdar att de kommer från ingenjörer på NVIDIA.


Förutom att kretsen storlek, 550mm^2, ska vara nästan omöjlig att få att samarbeta med TSMCs 40nm teknik ska det även finnas stora problem med strömförbrukningen i kretsen. Något som inte bara gör kortet till en elräkningsbov men även väldigt varmt.


Att ge sig in och lösa problemen, som ligger på transistornivå, skulle betyda att man fick bygga om hela arkitekturen. Men även då hade man fått problem med en ännu större krets och högre strömförbrukning om man inte tonade ner kretsens prestanda.



GeForce Fermi 100


SemiAccurates artikel är i mångt och mycket en domedagsartikel där man hävdar att NVIDIA inte kommer ha något mer än PR-lösningar att bjuda på under 2010. Fermi II med 28nm teknik säger man ska kunna vara en lösning men vägen dit är lång.


Hur mycket, om någon, substans det finns i artikeln är svårt att säga. Men NVIDIA har kämpat i uppförsbacke under en längre tid och det lär finnas en anledning till att vi ännu inte hört mer om testexemplar eller deadlines för den nya arkitekturen.


Även NVIDIAs partners har i samtal med NordicHardware avslöjat att man vet väldigt lite om de slutgiltiga korten och när de ska lanseras. Men på CeBIT i början på nästa månad väntas NVIDIA i alla fall släppa på lite fler detaljer, något vi verkligen ser fram emot.


Källa: SemiAccurate

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments