Small preview image

AMD är först ut på marknaden med en styrkrets där man integrerat stöd för det nya lagringsgränssnittet SATA 6,0 Gbps. AMD 890GX har fått denna funktionalitet genom den nya SB850 sydbryggan och även om det idagsläget endast finns en lagringsenhet som verkligen kan dra nytta av prestandan i SATA 6,0 Gbps, Crucial RealSSD C300, är det intressant att se hur den första riktiga implementering av specifikationen står sig mot de olika påbyggnadslösningar som används av moderkortstillverkare.



På Anandtech har man publicerat en mycket intressant jämförelse där man kikar närmare på SATA 6,0 Gbps prestanda i AMD 890GX styrkretsen och jämför den mot bland annat externa PCIe x1 expansionskort samt integrerade lösningar med tredjepartskretsar från ASUS, Gigabyte och Intel.


Resultaten är mer varierande än vad man kunnat vänta sig och där vi bland annat ser hur SATA 6,0 Gbps är en ren bluff när det används över ett PCIe 1.0 gränssnitt som det vi i standard ser använt på Intel P55 samt H55 styrkretsarna. Här är ASUS en av få som kommit fram till en vettig lösning med sin PLX-bryggkrets.



I övrigt presterar AMD SB850 sydbryggen lite sämre än väntat vid läsning, men imponerande skrivhastigheter och interna siffror från kommande BIOS-uppdateringar lovar riktigt gott för AMDs implementering av SATA 6,0 Gbps. Nu saknar vi bara lagringsenheter som kan nyttja tekniken till vettiga priser.


Läs hela artikeln på Anandtech.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments