Small preview image

Det var faktiskt ett drygt halvår sedan AMD presenterade sin nuvarande generations grafikkortsarkitektur. Ganska kort efter att Evergreen dök upp kunde vi presentera uppgifter om nästa generations arkitektur från AMD som utvecklas under namnet Nothern Islands. Den nya arkitekturen var planerad för första kvartalet 2011 och skulle baseras på 28 nanometer teknik. Men nu säger nya rykten att AMD lägger om i sina planer, helt enkelt för att man inte vågar lita på att halvledartillverkaren TSMC får bukt med sin 28 nanometer teknik i tid.



AMD vågar inte riskera ett nytt 40nm fiasko och efter att TSMC helt enkelt slopat sin 32 nanometer teknik och även hunnit med att byta 28 nanometers teknik sägs AMD fått nog. Man satsar istället på en uppdatering av sin nuvarande Evergreen-familj i vad man kallar Soutern Islands.


Här hittar vi de tidigare utvecklingsnamn som vi rapporterat om Cozumel, Ibiza och Kauai. Där alla tre är just sydliga öar. Southern Islands sägs vara en hybrid mellan Northern Islands och Evergreen arkitekturerna där man tagit uncore-arkitekturen från NI och sammanfört denna med shader processorerna från Evergreen. Hur denna lösning ter sig i praktiken är svårt att säga men baseras på dagens 40 nanometer teknik ska man kunna sjösätta sina nya kort inom en relativt snar framtid utan att oroa sig för TSMC eller nya tillverkningstekniker.


Om uppgifterna stämmer ger det en hel del intressant information. AMD är inte direkt panikslagna av NVIDIAs Fermi-lansering, samt att TSMC inte direkt går från klarhet till klarhet.


Enligt SemiAccurate som publicerat informationen borde vi kunna vänta oss en lansering av Southern Islands till hösten vilket låter ganska spännande. Samtidigt som vi lär få vänta längre än vi hoppats på AMDs helt nya Northern Islands arkitektur. Även om detta faktiskt inte handlar om ett aprilskämt ska vi än så länge ta all information med en nypa salt.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments