Small preview image

Apple använder sig av en egen SoC-krets (System-on-a-chip) i sin iPad. Apple A4 kallas processorn som tillverkas av Samsung och arbetar i 1GHz. A4 baseras på ARM-arkitekturen och av de första prestandatesterna som nu publicerats av Anandtech verkar det vara en finputsad Cortex A8 arkitektur som bygget baseras kring. Mer intressant är dock hur kretsen presterar och inte minst i jämförelse med Qualcomms 1GHz Snapdragon CPU som tagit smartphonemarknaden med storm.



I en jämförelse mellan Google Nexus One, Apple iPhone 3G S och Apple iPad visar det sig att iPad med sin lika högt klockad A4 processor är mellan 10% till 40% snabbare än Nexus Ones Snapdragon CPU.


Testerna som består av laddning av hemsidor och SunSpiders Javascript Benchmark ger ingen slutgiltig bild av kretsarnas motsvarande prestanda då både övrig hårdvara och inte minst mjukvara skiljer sig åt, men utan tvekan verkar Apple lyckats optimera sin A4 krets väl.



iPhone vs. iPad vs. Nexus One (Bildkälla: Anandtech)


Då rykten säger att Apples fjärde generations iPhone kommer att använda sig av en A4-baserad processor lovar detta givetvis gott för sommarens iPhone-lansering. Samtidigt skulle det nästan kännas lite väl bra om iPhone får lika hög prestanda som sin betydligt större kusin iPad.


Men bara det faktum att Apple valt en kraftfullare PowerVR SGX GPU för sin A4 krets ger en fin indikation på deras satsning mot 3D och spel. Ett område där Qualcomm inte kommer hänga med så länge Snapdragon använder sig av ATIs äldre Adreno 200 GPU.


Källa: Anandtech

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments