Small preview imageTro det eller ej, men Apple får nu lite oväntat stöd i sin kamp mot Adobe och deras Flashformat. Multimediaplattan iPad har flera brister men en som det pratats flitigast om är att man slopat stödet för Flash, något som många kritiserat, inte minst Adobe. Apple i sin tur har beklagat sig över formatet och lagt sin tilltro till HTML5 för videotjänster och andra lösningar. Smartbooks är ARM-baserade motsvarigheter till PC-marknadens netbook och nu visar det sig att denna produktkategori blivit ordentligt försenad just på grund av Flash-stödet.

Ian Drew som är vd för marknadsavdelningen på ARM:s kretsutveckling påstår nu att anledningen till att vi ännu inte ser några ARM-baserade smartbooks på marknaden är för att man fortfarande väntar på en ARM-optimerad version av Flash Player 10 och Air. Något som Adobe fortfarande inte lyckats få fram i komersiell version ännu.



Lenovo Skylight – Smartbook som visades upp på CES i januari


Intresset för smartbooks har även blivit påverkat av Apples iPad-lansering, men ARM som har mer än ett finger med i spelet på tabletmarknaden kan se detta som både ett problem och en god nyhet. Trots allt tror ARM att smartbookmarknaden har en framtid och när väl Adobe får rätt med flashoptimeringen kommer det enligt Ian Drew göra ARM till en mycket kraftfull plattform.


Något som vi även kan komma att dra nytta av inom tabletmarknaden där datortillverkare idag förbereder Linux och Android baserade lösningar med stöd för Flash-formatet. Att ARM:s arkitektur även hittas i Apples iPad kan ju också vara värt att nämna.


Källa: ZDnet

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments