TEST En avgörande faktor för en skön upplevelse med sin HTPC är en bra enhet att styra/kontrollera den med. Utbudet på marknaden är stort och det kan vara svårt att välja mellan alla alternativ som erbjuds. Vi försöker göra valet något lättare genom att titta närmare på en av de otaliga HTPC-tangentbord som finns på marknaden.
Det första valet står ofta mellan ett regelrätt tangentbord eller en för mediacenter anpassad fjärrkontroll. För den som vill göra annat på sin HTPC än att bara se på film med mera kan ett tangentbord vara den bästa lösningen. För att också slippa att ha en mus på soffbordet måste ett sådant tangentbord också ha någon inbyggd funktion – kula, joystick, touchpad eller liknande – som ersätter musen.
Utbudet är som sagt stort och i den här artikeln ska vi syna ett litet tangentbord av märket Keysonic i sömmarna, nämligen ACK-340BT.
Keysonic har ett relativt stort utbud av olika tangentbord men är inte så kända på den svenska marknaden varför det kan vara intressant att se vad en av deras produkter går för.
Tangentbordet har vi testat på en AMD (780G) baserad HTPC med både Windows XP och Windows 7(64). Låt testet ta sin början.
Produktnamn | ACK-340 BT |
Mått | 218 × 21 × 150 mm |
Vikt | 0,4 kg |
Anslutning | Bluetooth |
Storlek | SuperMini |
ACK-340BT kommer i en liten röd platt förpackning som bara genom det lilla formatet skvallrar om att det inte är ett överflöd av tillbehör som följer med. När man lyfter på locket hittar man (förutom tangentbordet såklart) en manual på tyska, engelska och franska, en söt liten bluetooth-adapter, två batterier och en svart liten förvaringspåse i ett sammetsliknande material. Sammetspåsen var lite överraskande, och kanske ett försök av Keysonic att försöka förmedla en något elegant känsla. Men jag har svårt att se annat än att den påsen kommer att bli liggande oanvänd hos 99 av 100 användare.
Själva tangentbordet är litet och nätt och mäter endast 218 x 21 x 150 millimeter. Ovansidan är klädd i ett lite mjukare material som Keysonic kallar för ”black skin coating”. Materialet ger faktiskt en lite mjukare känsla och är mycket trevligare att vila fingrarna på än vanlig hårdplast.
Tangentbordslayouten är QUERTY och anpassat till svenska förutom bokstaven Ä som inte fått plats utan flyttats nedåt till höger på tangentbordet. I övrigt känner man sig hemma. Den som vill ha funktionerna hos ett numeriskt tangentbord trycker ner NumLk också vips har några av tangenterna anpassats till den funktionen.
På ovansidan till höger finns också tre lampor; en som indikerar att det håller på att para ihop sig med en bluetooth mottagare, en som visar att uppkoppling mot en redan ihopparad mottagare sker och en lampa som varnar för låg batterinivå.
På undersidan av tangentbordet finns det två knappar, en on–off knapp och en knapp som används när tangentbordet ska paras ihop med blue-tooth mottagaren som ska sitta i HTPC:n. På undersidan sitter också batteriluckan. På dekalen på baksidan med produktdata framgår det att ACK-340BT är tillverkat i Kina.
Det krävs ingen särskild programvara eller drivrutin för att installera ACK-340BT och få den att fungera mot HTPC:n. Någon programvara eller drivrutin på en installations-CD följer heller inte med från tillverkaren.
Installationsanvisningarna i bruksanvisningen är enkla att följa, men å andra sida behöver man egentligen inte göra annat än att plugga in den lilla bluetooth mottagaren i en USB-port, följa anvisningarn på skärmen och låta Windows sköta resten. När väl mottagaren är installerad är det bara att trycka på ”pairing”-knappen på undersidan av tangentbordet för att få tangentbord och HTPC att fungera ihop.
Läser man specifikationerna för tangetnbordet står det faktiskt inget om Windows 7, men eftersom det fungerar på Vista var det ingen överraskning att det också skulle gå bra med W7.
När man börjar använda ACK-340BT är det värt att notera, särskilt i HTPC-sammanhang, att det helt saknar medieknappar. Inga dedikerade knappar som sätter av och på ljudet, eller startar och stoppar till exempel Windows mediacenter finns att tillgå. De vanliga pilknapparna, höger, vänster, upp och ned finns dock trots tangentbordets lilla format. Och tillsammans med ett par andra smarta funktioner i touchpaden finns det faktiskt tillräckligt med funktionalitet i tangentbordet för att man ändå ska komma ganska långt.
Bild på tangentbordet, touchpaden, med två fingrar, med tre fingrar, batterierna
Keysonic har fått till en riktig fullträff när det gäller storleken på ACK-340BT. Tangentbordet är tillräckligt litet för att trivas på soffbordet utan att göra för mycket väsen, samtidigt som tangenterna är tillräckligt stora för att det faktiskt ska gå att skriva med det.
Vill man skriva in adresser, lösenord eller annat när man sitter och surfar från sin soffa går det mycket smidigt. Något uppsatsskrivande är det såklart inte tal om men det fungerar, och det fungerar dessutom bra. Tangentbordet är tillräckligt smidigt för att använda till att döpa om filer för att till exempel hålla ordning på sitt mediebibliotek.
Musen styrs med tangentbordets touch-pad, som i stort fungerar som på en bärbar dator. Det finns också knappar som motsvarar höge och vänster musknapp. För att göra handhavandet smidigare har dock Keysonic anpassat två särskilda funktioner till touch-paden. Sätter man två fingra på den blir funktionen den som motsvarar ett scrollhjul på en vanlig mus, och sätter man tre fingrar på den är det som att högerklicka med musen.
Särskilt scrollfunktionen är mycket användbar och när man lärt sig hantera den, kanske genom att ställa in muskänsligheten som man vill ha den, är det en mycket smidig funktion som gör surfandet från TV-soffan mycket trevligare. Även den andra funktionen är smidig då man slipper byta grepp om tangentbordet bara för att behöva högerklicka.
Det finns dock saker som det går att ha synpunkter. Om man ställer upp muskänsligheten för mycket blir touchpaden aningen för känslig vilket medför att det är lätt att ofrivilligt råka klicka på fel ställen på skärmen. Om muskäsligheten lämnas oförändrad är det inget problem men för den som vill ställa upp känsligheten kan det vara något att tänka på.
Det finns även ett frågetecken för batteriförbrukningen. ACK-340BT använder två vanliga AAA-batterier som kraftkälla. De batterier som följde med i kartongen tog slut provocerande snabbt. När de var förbrukade satte vi i kvalitetsbatterier istället vilket som tur var resulterade i en helt annan batteritid. Tangentbordet är inställt på att stänga av sig själv efter 15 minuters inaktivitet och sätts på igen när man trycker på valfri tangent. Batterilampan är inställd på att tändas när spänningen går under 2,4 volt och fortsätter att blinka till batterierna helt dör, vilket faktiskt höll på överraskande lång tid.
Annars är överföringen mellan ACK-340BT och mottagaren i HTPC:n mycket stabil. Vid våra tester fungerade det att styra HTPC:n från över tolv meters avstånd, sedan kunde vi inte mäta längre då ytterväggarna på Nordic Hardwares Stockholmskontor satte stopp. Och inte en enda gång har uppkopplingen fallerat mellan enheterna. Det har heller inte blivit några störningar eller prestandaförsämringar när vi samtidigt belastat ett befintligt trådlöst nätverk med torrent-nedladdningar av stora filer. Något som inte är ovanligt om man använder tangentbord som använder RF-teknik för överföringen till HTPC:n.
Jag är väldigt förtjust i mycket med ACK-340BT. Storleken är i det närmaste optimal och trots avsaknaden av mediaknappar är den smidig att använda. Touchpaden har smidiga funktioner som fungerar bra och uppkopplingen via bluetooth är stabil.
Avsaknaden av mediaknappar känns dock lite fattigt och om man föredrar en touchpad eller en styrkula eller liknande uppe i det högra hörnet på tangentbordet kan vara en smaksak. Touchpaden gör dock att det inte är lika självklart att greppa det här tangentbordet med två händer som det är med ett tangentbord med till exempel en styrkula uppe till höger.
Som referens kan jag nämna att när jag tog med tangentbordet hem så upplevde min hustru att hon med sina händer, som är mindre än mina, tyckte det var svårt att hålla i det med en hand och samtidigt använda touchpaden med den andra, något som jag själv inte upplevde något problem med.
Kvalitetskänslan är bra, utan att vara toppklass. Många tangentbord kan upplevas som plastiga och riktigt skrala i utförandet. Så är inte fallet med ACK-340BT, samtidigt som det dock kunde vara bättre.
Kan man stå ut med att ACK-340BT inte har några mediaknappar är det ett mycket smidigt litet tangentbordet. ACK-340BT finns även i en version med RF-överföring. Batteriförbrukningen är antagligen lägre med den, samtidigt som det istället kan innebära mindre stabil överföring till HTPC:n.
Som helhet är jag riktigt nöjd men det här tangentbordet. Jag har marginella invändningar mot batteritiden och avsaknaden av medieknappar, men tycker samtidigt att tangentbordets enkelhet faktiskt är en styrka. Om någon istället upplever det som en svaghet är det således en fråga om tycke och smak.
Positivt: Negativt: |