Det finns mycket att gilla med Atom, ja förutom den snudd på miserabla prestandan. Den är strömsnål, billig och enkel att trycka in i plattformar av lagom storlek för en HTPC, dvs. mini-ITX och mindre. Atom på egen hand är dock inget som helst alternativ för en HTPC eftersom den är lång ifrån kapabel till att spela upp 720p-video kodad med en anständig codec.

Som tur är har NVIDIA skapat Ion som mångdubblar den grafiska prestandan hos en Atom-plattform. Ion må inte heller vara någon fartmonster, men dess förmåga att avkoda video är inte att förakta. Ett Intel Atom kort med en Ion-krets inbakad kan vara nog prestanda för att spela upp till och med 1080p så länge bitrate:n inte skenar. 

Prestanda i en liten ask från hFX

Vill man däremot kombinera sin HTPCs mediafunktioner med lite FTP, Samba och annan filverksamhet blir kostymen för stor för Atom. Den klarar en av sakerna åt gången, men när det börjar bli mycket på en gång kommer det sega ihop ganska snabbt.

Med Atom ute ur bilden kan det kännas som att alternativen kan vara ganska få, men så är verkligen inte fallet. Det är inga större problem att moderkort som stöder Intels Socket 775 och 1156, eller AMDs Socket AM3. Sen får vi inte glömma VIAs Nano-platform, men om vi släppt Atom är nog inte Nano så mycket att tänka på tyvärr. Den är bara marginellt snabbare.

Fördelen med Socket AM3 över Intel-plattformarna är att man får AMDs klart överlägsna grafikkretsar, det finns till och med alternativ med grafikkretsar från NVIDIA som även de piskar Intels varianter. Lustigt nog är det vid en snabb titt svårare att hitta varianter med grafik från NVIDIA för Intels snabbare plattformar.

Priset talar i regel också till AMDs fördel, även om de mer strömsnåla varianterna som man gärna tar sikte på för en HTPC kostar mer. Intels fördel ligger då i processorprestandan, men för mediafunktionerna väger det inte upp, speciellt inte om man jämför med Socket 775. 

Jag håller just nu på med en liten artikelserie som ska gå in djupare på detta. Jag hoppas det ska bli till nytta för de som är sugna på en HTPC eller NAS.

Tills vidare: 

array1

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Anton Karmehed
Admin
14 Årtal sedan

Just WHS-system och liknande är ju något man kan tänka sig för en Atom. Där en tvåkärnig modell klarar sig ganska bra utan att duka under. Men som sagt, redan vid vanlig kontorsanvändning börjar man bli något frustrerad över Atom, eller i alla fall undertecknad.

Samtidigt är ju netbooks det man mest kommer i kontakt med som huserar Atom och där finns det fler begränsningar än bara CPUn.

Bogus
Bogus
14 Årtal sedan

Linuxstödet för ATI är väl fortfarande ganska kass?

Om man tänkt sig att köra t.ex XBMC i Liunux dvs.

fackamato
fackamato
14 Årtal sedan

Själv kör jag ett Ion-baserat ASUS-kort med dualcore atom. Fungerar finfint med alla 1080p x264 och allt annat, mha XBMC i Archlinux. Finns väl inget att klaga på egentligen 🙂

Det segar dock ner lite i menyerna om man söker igenom hela sin kollektion samtidigt som man navigerar, men det är ju som sagt en Atom.

Billigt G80+-grafikkort + Core i3/i5 + ITX ger ju mycket bättre prestanda för kanske inte så mycket mer pengar…

Anton Karmehed
Admin
14 Årtal sedan

Nu börjar Ontario och Fusion på allvar bli ett intressant alternativ. Kan bara hoppas att det dyker upp desktop-alternativ inom en snar framtid. I teorin borde detta vara en riktigt trevlig lösning, förutom för Linux-användarna då givetvis 😉