Ni har säkert noterat att alltfler monitortillverkare väljer att använda LED för att bakbelysa sina monitorer och TV-apparater. Fördelarna är många: tunnare (snyggare?), högre kontrast, bättre svärta och lägre energiförbrukning. Det är svårt att inte gilla LED efter att ha läst det.

Tyvärr är det inte riktigt så enkelt.

Det kanske största problemet med LED är att få till en jämn bakbelysning. “Clouding” har blivit en fenomen som gjort att den andra vågen av köpare har dragit sig för att köpa en LED-TV. Bilden nedan är en av många liknande som visar på hur illa det kan vara.

Tagen ifrån Min Hembio

Clouding förekommer även med CCFL-baklysta TV-apparater, men det är svårare att få till en jämn bakgrund med LED. Tyvärr verkar det inte finnas någon standard för illa “clouding” får vara innan man har rätt att byta ut sin TV. Hela fenomenet som sådant har väckt förvånandsvärt lite diskussion i pressen, men florerat ganska friskt bland entusiaster.

Sharp påstår å andra sidan att deras nyare TV-apparater inte lider av detta alls. Av allt att dömma har de rätt. Förhoppningen är att fler ska lyckas få till en jämnare bakbelysning, men problemet kvarstår med oönskad tydlighet idag. Utöver “clouding” lider även LED av dålig livslängd. Båda vita och RGB-LEDs förfaller dessutom i kvalité ganska snabbt, vilket förändrar bildens egenskaper. Även detta talas det väldigt lite om.

Vilken typ av LED som används för bakbelysning är dessutom oerhört sällan specifiecerat. Skillnaden mellan de två är ganska markant där vita LEDs oftast används med billigare LED-skärmar, medan proffsen kan åtnjuta RGB-LEDs i sina skärmar. Dock börjar RGB-LEDs bli allt vanligare hos normala LED-skärmar som vanliga dödliga har råd med, men informationen är ganska sparsam.

LED har många positiva sidor, som nämnts ovan, men för en kräsen användare finns två ganska markanta baksidor som kan förstöra en bra upplevelse. Som vanligt ska man alltid testa och prova innan man köper.

Subscribe
Notifiera vid
13 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Snorch
Snorch
14 Årtal sedan

Med dålig livsländ syftar du då på LEDs specifikt för bakgrundsbelysning eller rent allmänt? Om det senare (åtminstone) är det fel, lysdioder har väldigt lång livslängd, ofta 50k timmar eller så. Ljusflödet avtar med åldern, precis som med det flesta ljuskällor, har sett några exempel i datablad på 80% efter 30-50k timmar. Problemet är snarare dåliga kontroller av variationer av ljusflödet från lysdioderna och justeringen av detta, bör inte vara några problem att kontroller och kalibrera skärmarna egentligen. Att ljusflödet avtar med åldern får man som sagt räkna med, likaså en viss skillnad mellan lysdioderna med tiden. Däremot om det… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
14 Årtal sedan

Detta är utan tvekan något som är intressant. Det har ju varit mycket snack om Edge-lightning som Samsung använder sig av att man där har svårare att få jämn spridning på LED-ljusen. Detta är vad jag förstått en bild från en sådan modell och som det verkar kan allt från värmeproblem till dåliga ramar bidra till problemen. Frågan är om det med back LED-lightning är bättre, har dålig koll på det om jag ska vara ärlig men förmodar att det är vad Sharp kör med? Är själv sugen på LGs nya 60-tums plasmor. Är löjligt mycket TV för pengarna, även… Läs hela »

flopper
flopper
14 Årtal sedan

Plasma är fortfarande att föredra som TV.

Min Pann PX80 trots halv HD är klockren i sport och det jag tittar på.:up:

Vanligt med ny teknik att det finns brister samt att många recensenter inte är tekniskt insatta (läs betalda av bolagen de recenserar) vilket kan göra ett bra köp till ett dåligt.

Plasma HD TV när den kom hade mycket dålig bild, vilket de som köpte den upplevde som suddigt var att TV´inte höll måttet.:sad:

Blackadder
Blackadder
14 Årtal sedan

Skulle var intresant att veta hur vanligt det är med clouding och buzz (plasma) osv i procent. Svårt att veta (på internet) om ngn som är missnöjd är en kompromisslös audiofil eller svenne banan.

Var och tittade på en tv och försäljaren sa att man inte skulle lita på vad som skrevs på forum osv då många företag hade anställda som skrev under pseudonym.

Det är väl som vanligt, det enklaste sättet att bli av med ett problem, är att kasta pengar på det:P

Henrik Berntsson
Admin
14 Årtal sedan

Jag valde plasma när jag köpte tv för ca 3-ish år sen och jag ångrar inte det en sekund. bara halv hd men med hd digital-tv är det mycket fin bild. De flesta väljer bort en tv om det inte är full hd idag men man får väldigt mycket tv för pengarna. På tre meters avstånd och 720p upplösning har man maximerat ögats förmåga att se detaljer. Sitter man längre ifrån sin 50-tummare, alternativt, man har en mindre tv än 50 tum på tre meters avstånd, har man ingen nytta av den högre kvaliteten. Här är ett par grafer som… Läs hela »

Snorch
Snorch
14 Årtal sedan

[I]"Specifikt LED. Allmännt finns det inte så mycket att gnälla om."[/I]

Har bakgrundsbelysning med LED verkligen funnits så pass länge att man kan dra slutsatsen att det har dålig livslängd?

Jag tror snarare att det handlar om konstruktionsfel, kanske rent av barnsjukdomar. Det är nämligen ingen större skillnad mellan LED i bakgrundsbelysning som i andra sammanhang. Värme och hög ström är det som tar död på LED, så det är nog där felet ligger kan jag tänka mig. Men upplys mig gärna om det är ett allmänt problem och om det finns tillförlitlig information om det.

Tempel
Tempel
14 Årtal sedan

Det är ju just sånt här dom stora dagstidningarna borde ta upp istället för vad Linda Rosing har gjort. Bilda folket… Men de verkar mest åt andra hållet 🙁

Local dimming, backlit och inte edgelit samt RGB leds. Dom brukar ju ha "tester" då bör dom ta upp sånt. Aja helvetet fryser över före…

GuuFi
GuuFi
14 Årtal sedan

Det är inte begränsat till LED-baklysta direkt, "fenomenet" upptäcktes ( Observera att det inte uppstod ) typ när 40" började bli modellen som vanliga svensson skulle ha. Bilderna i olika forum är oftast extremfall, och som alltid, det är bara de få som har fel som skriver i forum, resten ( skulle uppskatta >95% ägarna ) har aldrig sett/hört talas om det. Desto större TV’n är, desto större är chansen att du ser effekten samt att minsta defekt i ramen kan göra att hörnen får ett moln. Och för att göra det värre, brukar folk smälla på backlighten på max… Läs hela »