Strömsnåla komponenter blir allt mer populära och nu sägs AMD förbereda en processor för desktopmarknaden med sällsynt låg strömförbrukning. AMD Athlon II X2 270u har en specificerad strömförbrukning på endast 25 watt, lägre än många mobila processorer.

Den nya supersnåla processorn kommer att lanseras under tredje kvartalet 2010 och ska byggas på AMD Regor-kärna. Athlon II X2 270u använder sig av en C3-steppad Regor-krets som med dubbla processorkärnor kommer med en klockfrekvens på 2,0 GHz och 2MB cache.

Processorn stödjer även DDR3-1333 RAM och väntas få ett pris på runt 1 500 kronor. Prislappen är en ren reflektion av processorns låga strömförbrukning då en Athlon II X2 250 med 65 watt strömförbrukning och två 3,0 GHz kärnor idag går att hitta för runt 600 kronor inklusive moms.

Men Athlon II X2 270u lär fånga intresset hos HTPC-byggare och andra konsumenter som är ute efter godtycklig prestanda med extremt låg strömförbrukning.

Källa: Expreview

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
nussse
nussse
14 Årtal sedan

Ser mycket intresant ut. Får hoppas det kommer ett passande itx-kort från Zotac. Då lär jag nog skicka ut atom-prollen direkt.

Snorch
14 Årtal sedan

Vet inte om det är så intressant egentligen. Det är inte svårt att få en 45W eller 65W processor att dra mycket mindre. Så gott som alla klarar nämligen är lägre spänning, precis som dessa lågenergivarianter gör.
Hade ju som exempel en gammal X2 3800+ 65W i HTPC tidigare och med lägre spänning drog hela datorn ~45W vid belastning.
Samma sak med en Sempron LE-1200 45W, då drog den 30-35W.

Lägger man lite tid på att testa och sånt så är det oftast inga problem att slå Atom i förbrukning, men samtidigt ha en processor som är många gånger bättre.

Snorch
14 Årtal sedan

Har nog en liten känsla av att denna processor ändå inte kommer leta sig ut till den vanliga konsumenten och OEM utan kommer rikta sig till just entusiaster som letar en strömsnål HTPC och liknande. Tror inte det handlar om okunskap heller, snarare omedvetenhet om att det går att få liknande processorer att dra lika lite som dessa special varianter. Alla kan såklart inte, men å andra sidan är det inte svårare än att överklocka, snarare lättare, och det “kan” ju alla nu för tiden. De flesta små moderkort från kända tillverkare brukar har möjligheten att sänka vcore, jag har… Läs hela »