Jag har alltid haft ett genuint intresse för modern historia och framför allt då inom tekniken. Jag har skrivit djupgående artiklar om TV-spelshistoria och bidraget till flertalet titlar om datorhistoria och dess utveckling. Filmen Pirates of the Silicon Valley kommer för alltid ha en speciell plats i mitt hjärta.

I mina historiska TV-spelsartiklar kom jag dock i kontakt med en viss Steven Paul Jobs. Han var en gräsrökande assistent till en ingenjör på Atari. Han var allmänt avskydd som den slapptask han var. När grundaren Nolan Bushnell behövde en spion som kunde hålla honom uppdaterad på vad som pågick på avdelningen behövde han inte leta länge, Jobs var som gjuten för rollen.

Jobs gick vidare tillsammans med sin kompis Steve Wozniak och grundade Apple. Att han sedan skulle blåsa Woz var det nog egentligen ingen som blev förvånad över eftersom han redan tagit den mesta av äran för Woz lösningar under tiden de arbetade på Atari. Jobs må ha varit en enorm skitstövel, men han var också en visionär, och fruktansvärt bra på att prata.

Under inledningen av 80-talet lades grunden för den moderna PCn, och dit räknar jag även Mac:en idag. Skillnaden de emellan är endast namnet och lite mjukvara. Det finns ingen verklig anledning till varför vi skulle hålla isär dem idag. Då gjorde även Bill Gates sitt intåg. De två kom i direkt kontakt flertalet gånger och även om ett långtgående samarbete hade kunnat påbörjas blev det aldrig av.

Istället blev de konkurrenter och Apple var inledningsvis större än Microsoft. Jobs fick dock lämnade företaget ofrivilligt för att sedan bli hämtad tillbaka genom Apples köp av Jobs nya företag Next när de hamnade i trångmål och behövde förnya sig (sägs det). Det sägs att mycket av den teknologi som införskaffades fortfarande spelar en stor roll inom företaget.

Storleksskillnaden skulle senare ändras i och med att Windows blev den universella standarden bland konsumentoperativ. Microsoft växte i en fasansfull takt under 90-talet. Apple lyckades sedan göra en nästan rekordartad återhämtning under 2000-talet med flertalet lyckade lanseringar, men framför allt smart marknadsföring och en förmåga att binda upp sina användare.

Deras alternativa stämpel med deras “I’m a Mac, and I’m a PC”-reklamer lockade säkerligen många köpare. Min personliga favorit är dock denna:

{youtube width=”640″ height=”385″}l2-UuIEOcss{/youtube}

Skillnaden mellan Apples och Microsofts framgångar idag återspeglas mycket i deras respektive grundare. Jobs fortsätter att styra Apple stenhårt och investera i “startups” och företag han tror på. Han har i dock krav när han gör det, men han missar sällan. Gates å sin sida har dragit sig tillbaka från Microsoft för att fokusera helhjärtat på sin och sin frus välgörenhetsorganisation där skänker och stödjer projekt världen över.

Där Jobs verkar göra stora ansträngningar för att inte tvätta bort sin skitstövelstämpel, den senaste presskonferensen där man helt sonika kastar skit på alla större mobiltelefontillverkare istället för att ta eget ansvar är ju ett bra exempel, jobbar Gates istället för att övertala sin kompismiljardärer att avlasta sina överfyllda konton hos väl behövande hjälporganisationer. Jobs bidrar till ett högteknologisk framtåg, medan Gates satsar på att utjämna skillnader i världen.

Bill och Melinda Gates, tillsammans med Warren Buffet genom The Bill & Melinda Gates Foundation, har som individer gjort mer för världens barn och utvecklingsländer än de flesta andra individer samlade. De förtjänar inte en staty. Det borde formas en stjärnkonstellation efter dem. Jag kan erkänna att det skulle kunna vara lite störande att titta upp på stjärnhimlen och se Bill Gates stirra ner, men om det är någon som faktiskt anstränger sig för att göra världen till ett bättre ställe att leva för de som inte föddes i den rika västvärlden är det de två.

Organisationen är idag god för mer än 33 miljarder dollar. Warren Buffet har samlat ihop över 40 miljarder till välgörenhet hittills, mycket av det till just The Bill & Melinda Gates Foundation, medan Bill och Melinda faktiskt “bara” donerat 3,5 miljard, men då går också det mesta av deras arbete genom deras välgörenhetsorganisation, annars hade nog siffran varit högre.

Tills idag har de skänkt närmare 23 miljarder dollar för att t.ex. utrota polio, hjälpa bönder och odlare i tredje världen, utbildning, mat till behövande, stabilisera bankklimatet i Afrika, vaccinationer till barn, stöd till starkt HIV-drabbade regioner och otroligt mycket mer. Organisationen utgör på egen hand en femtedel av alla resurser som sätts in mot polio.

För ett årtionde eller så tillbaka var det ganska populärt att måla upp Gates som djävulen själv, men faktum är att The Bill & Melinda Gates Foundation grundades redan 1999, och ersatte då den tidigare William H. Gates Foundation som grundats redan 1994. Bill Gates hade redan börjat donera pengar, men fick ändå ta mycket kritik just för han var en av världens rikaste med ett halvbuggigt operativsystem som alla ändå verkade vilja använda. Kanske dags att släppa det…

Det senaste initiativet är som ovan nämnts att övertala andra miljardärer att skänka stora delar av sina förmögenheter till bättre behövande. Rimligheten i att sitta på en förmögenhet på flera miljarder till ingen nytta kan ju alltid ifrågasättas och nu när Bill och Melinda lyckats göra det till en innesak att skänka pengar där man även kan följa det hela online finns det nog alla möjligheter att få in pengar till de som faktiskt behöver det.

Ni kan följa allt på The Giving Pledge där det redan finns ett antal personer som insett att de har mer pengar än de hinner göra av med och att andra kan behöva det bättre.

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Twelve
Twelve
14 Årtal sedan

Jävligt bra skrivet Andreas!

Tempel
Tempel
13 Årtal sedan

Det jag ser som ett problem är att Gates faktiskt skapat sin förmögenhet med fula metoder och även om det är beundransvärt det arbete som han lägger ner i sin fond så är det hans beslut som styr. Inget säger att just han väljer rätt saker att stödja eller att dom pengarna inte hade gått till välgörenhet iaf. Han har så mycket pengar att han kan skriva sin egen historia och få det att se bättre ut än det verkligen är. Nej, Gates är fortfarande evil och inga pengar kan köpa honom min förlåtelse.

Henrik Andersson
13 Årtal sedan

Mycket bra skrivet Andreas. Mycket intressant 🙂

zowix
zowix
13 Årtal sedan

Kanon inlägg. :up: