AMD fortsätter att mata oss med information om sina kommande produkter och ny har man avslöjat lite närmare detaljer om grafikprestandan i sina Fusion processorer. Enligt AMD ska Fusion ge grafikprestanda i klass med dagens diskreta grafikkretsar men inte vara ett alternativ för gamers.

AMD:s Godfrey Cheng har i företagets grafikblogg publicerat ett längre inlägg som talar om företagets position på grafikkortsmarknaden men då även deras Fusion APU (Application Processing Unit) och ifall den nya generationens processorer med integrerad grafikdel ska ta död på de diskreta grafikkretsarna.

  • Diskret grafik (GPU): Enkelt uttryckt är det en grafikprocessor som är skild från både styrkreten och CPU, den har ett eget minne, ansluts till systemet via PCI Express, och förekommer normalt på ett externt grafikkort.
  • Accelerated Processing Unit (APU): Även i enkla termer, det är en x86-processor kombinerad med minneskontroller och grafikprocessor.
  • CPU och GPU: Den traditionella CPU:n är i första hand en skalär processor, medan grafikprocessorn i första hand är en vektorprocessor.

Svaret på frågan är inte så enkelt menar Godfrey Cheng, men påpekar samtidigt att de diskreta grafikkretsarna har en ljus framtid för sig, även om AMD:s APU kretsar kommer att erbjuda grafikprestanda i paritet med vissa diskreta grafikkretsar. Det är stora skillnader på dedikerade grafikkretsar där hela kiselkretsen och alla dess transistorer vigs åt att accelerera grafikeffekter, där man i en APU även ska gå plats med teknik som driver övriga delar av systemet (CPU och minneskontroller).

fusion.slide

Precis som AMD antydde till undertecknad under ett grafikevent i London tidigare i år ska grafikprestandan i Fusion vara något utöver det vanliga, men utan att det riskerar att fälla marknaden för diskreta grafikkretsar.

AMD’s APUs are designed to be as fast as some discrete GPUs but not as fast as the higher end discrete GPUs.

Även om en dedikerad GPU har mångfalt fler transistorer att arbeta med och på så sätt alltid kan hålla en högre beräkningskraft vid 3D-effekter finns det framtida hinder. PCI Express gränssnittet är idag grafikkortens koppling till CPU och även om bandbredden räcker gott och väl i nuläget är det bara en tidsfråga innan gränssnittet blir en flaskhals på riktigt, inte minst vid GPGPU-applikationer som både kräver hög bandbredd och snabba åtkomsttider. Något en APU inte lider av då CPU och GPU är sammankopplade på transistornivå, vilket minimerar åtkomsttiderna och ger hög bandbredd.

Vi ser helt klart fram emot att se vilka diskreta grafikkretsar som får se sig omkörda av AMD Fusion. Men även om det finns fördelar med en integrerad grafikkrets är den slutgiltiga slutsatsen att det inte finns en chans att de diskreta grafikkretsarna dör ut helt.

Samtidigt avslöjar AMD att man arbetar med tekniker för att få sina integrerade grafikdelar att samarbeta med diskreta grafikkort. Något som skulle kunna betyda inte bara ökad prestanda när den behövs, utan även minimal strömförbrukning när extra grafisk kraft inte är nödvändig.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
14 Årtal sedan

Super intressant detta tycker jag. Kan man sen också kombinera APU och en diskret GPU för extra kraft när man behöver det är det fenomenalt bra. Nu skulle det vara intressant om AMD kunde släppa lite information om CPU delen i Liano. Den ska ju vara en Phenom II på 32nm med lite extra strömsparande tekniker som jag har läst. Frågan är hur mycket snabbare den blir än dagens Phenom II modeller?