AMD och Intel står båda redo att lansera sina första processorkretsar med integrerad grafikdel på transistornivå. Men för den som vill kunna skryta över ett äkta CPU/GPU-chip redan idag finns det på butikshyllorna, i form av Microsofts spelkonsol Xbox 360.

 

Xbox 360 Slim använder sig nämligen av en ny system-on-a-chip (SoC) lösning som tillverkad med 45-nanometersteknik huserar både processor och grafikkrets. Genom att pressa in båda kretsarna i samma kiselchip har Microsoft inte bara lyckats sänka strömförbrukningen och värmeutvecklingen, man har även dragit ner ordentligt på tillverkningskostnaderna. Samt givetvis lyckats trimma konsolens fysik ordentligt.

Intressant med denna krets är att man trots tekniska fördelar av att integrera CPU och GPU på samma kisel får fram exakt samma prestanda som den två-chips lösning som Xbox 360 tidigare använde sig av. Detta genom att helt enkelt lägga in en begränsande buss som gör att prestandan är likvärdig med den i tidigare versioner av spelkonsolen.

x360soc

Den nya CPU/GPU-lösningen som alltså tillverkas med 45nm teknik är 50% mindre än de två 90nm kretsar som användes när Xbox 360 lanserades under 2005. Samtidigt som den nya SoC-lösningen drar 60% mindre ström.

Källa: Ars Technica

Relaterat material:
Officiell Xbox 360 Slim forumstråd

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
lang
14 Årtal sedan

Fast de är väl IBM som tillverkar dom åt ms.

Tempel
14 Årtal sedan

Inte x86 och sen är ju GF dotterbolag till AMD så det där med att inte tillverka själv… tja…

Finns det inte redan nån ARM med grafik som SoC?

voleyro
14 Årtal sedan

Vågar man gissa på att nästa Xbox kommer att ha en sådan lösning? Vore bra med tanke på mindre utvecklingskostnader billigare för kunden.

The Mutt
14 Årtal sedan

[quote name=”voleyro”]Vågar man gissa på att nästa Xbox kommer att ha en sådan lösning? Vore bra med tanke på mindre utvecklingskostnader billigare för kunden.[/quote]
Eftersom den nuvarande har det så är det inte så mycket till gissning som ett konstaterande. 😉

this
14 Årtal sedan

Men är detta verkligen mer äkta än Clarkdale egentligen?

voleyro
14 Årtal sedan

[quote name=”The Mutt”]Eftersom den nuvarande har det så är det inte så mycket till gissning som ett konstaterande. ;)[/quote]

Stämmer rätt bra 🙂

Swedish Berserk
14 Årtal sedan

Jag köpte denna vid lansering. Jag var i stort behov av en ny krysslåda ( hade gamla 20GB ) och jag är riktigt nöjd med denna! Den går tyst när man har installerat spelet på HDD.