Sandy Bridge har visat god prestanda i de första prestandatester som dykt upp på Internet. Men frågetecknen kring Intels satsning på överklockare och entusiaster har varit många. Under IDF bekräftade Intel begränsningar vid bussöverklockningar, men visade samtidigt en upplåst Sandy Bridge CPU överklockad till 4,9 GHz.
Intel har inte pratat särskilt mycket om just överklockningen av sin nya arkitektur tidigare och en av anledningarna har varit den nya arkitekturens hantering av BCLK-bussen. BCLK-klockgeneratorn hittas numera inbakad i Intels styrkretsar och har till uppgift att reglera klockfrekvensen inte bara för processorbussen utan även andra komponenter i systemet. Bland annat för USB och PCI Express kontroller.
Den låsta BCLK-klockgeneratorn kan därmed inte manipuleras endast för att öka processorbussen utan även de övriga komponenternas klockfrekvenser påverkas. Något under IDF2010 bekräftade blir en begränsning för bussöverklockning med Sandy Bridge.
Som plåster på såren visade man upp en av sina upplåsta K-modeller som överklockats till fina 4,9 GHz med en vanlig referenskylare. En modell som liknar den Extreme Edition-kylare Intel lanserade förra året. Exakt vilken CPU som användes avslöjade man inte, men troligtvis handlar det om toppmodellen Intel Core i7 2600K med en standardklockfrekvens på 3,4 GHz.
Modell
|
Kärnor / Trådar
|
Klockf. / Turbo
|
L3-Cache
|
GPU-klock/ Turbo
|
TDP
|
Core i7-2600K
|
4 / 8
|
3,4 / 3,8 GHz
|
8 MB
|
850 / 1.350 MHz
|
95 W
|
För att visa systemets stabilitet körde man även det CPU-krävande testet Cinebench 11.5 och hävdade att man endast behövde en mindre spänningsökning för att göra processorn stabil i denna klockfrekvens. Några prestandaresultat eller detaljer kring vilka spänningar som användas delade man dock inte med sig av.
Intel kommer onekligen inte att ge upp entusiastmarknaden helt med Sandy Bridge och deras upplåsta K-modeller ser ut att bli intressanta processorer. Men vi är fortfarande osäkra på hur den nya mellanklassplattformen kommer att påverka oss användare som är vana vid, och vill få full kontroll över våra system. Något inga K-modeller kommer att vara en lösning på.
Källa: PCGamesHardware
Imponerande klock. Undra bara hur mycket prispålägg en K prolle kommer att få?
[quote name=”Swedish Berserk”]Imponerande klock. Undra bara hur mycket prispålägg en K prolle kommer att få?[/quote]
Det är inte illa pinkat nej, stora frågan är hur bra sample det är man testat med. Om detta är representativt för processorer vi hittar i butiken, samt givetvis vilken spänning man nu använder. Men man verkar ju ta det ganska lungt och tror faktiskt inte man har så mycket att vinna på att visa upp en orealistisk överklockning såhär tidigt.
Det kommer med stor sannolikhet döda mycket av tjusningen i att överklocka då de tar bort en stor del av inställningsmöjligheterna med att bara kunna ändra multi. Sen kommer man ju inte att kunna köpa en billig processor och klocka den högt, vilket jag personligen tycker är skit tråkigt. Tyvärr har väl inte AMD så mycket att komma med än när det gäller processor prestanda.
amd kanske inte har mycket att kasta fram på bordet just nu men om intel planerar att fortsätta på den inslagna linjen är det inte omöjligt att amd utnyttjar läget senare för att attrahera överklockare. det är iaf intressant att se att man kan få en 50% överklock på luft vilket måste anses riktigt bra 🙂
Jag kan förstå och hålla med om resonemanget att vanliga hempulare och mindre ambitiösa överklockare inte får samma behov av överklockning med Intels effektivare Turbo-tekniker. Men samtidigt, om Turbo drar en 3,4 GHz CPU till 3,8 GHz verkar det finnas gott om utrymme för mer ifall man är beredd att överklocka lite ytterligare. En annan intressant poäng som Henry “ME4ME” påpekade är att LN2-överklockare mer eller mindre ser ut att kunna slopa Sandy Bridge. Om nu inte moderkortstillverkarna hittar på något nytt. Enligt Elmor skulle K-modellerna vara begränsade till en multiplier på x50, medan vissa andra källor säger x57. Hur… Läs hela »
5ghz med luft kylning tar jag.
less på 4ghz cou 😉