Adobe har nu presenterat en ny betaversion av sin Flash Player-mjukvara för Windows, Mac och Linux. Flash Player 10.2 kommer med ett flertal förbättringar mot tidigare version och ska nu göra det möjligt för bärbara datorer att spela upp högupplöst flashvideo utan någon som helst belastning på CPU.

Adobe lyckades i Flash Player 10.1 ta hjälp av våra datorers grafikkretsar (GPU) för att spela upp flashvideo med H.264 codecen. I Flash Player 10.2 har man lyckats lämpa över hela renderingspipelinen till grafikkretsen så att även färgomvandling, skalning och blitting (för att undvika flimmer) hanteras av GPU. Detta genom sin nya Stage Video API som nu släpps lös till utvecklare, tekniken används bland annat redan i Google TV.

Enligt Adobe ska detta betyda att datorns processor är närmast arbetslös när man spelar upp högupplöst flashvideo, något man verifierat i bärbara datorer genom att spela upp högupplöst 1080p video med 0% CPU-användning. Även om detta givetvis påverkas av både grafikkretsen och processorns kapacitet så har Adobe tagit ytterligare ett steg i rätt riktning.

flashplayer10.2

Adobe Flash Player 10.2 stödjer även GPU-accelerering i Internet Explorer 9 samt fullskärmsläge vid användning av flera monitorer. Vilket betyder att man kan maximera en flashfilm på en monitor och fortsätta arbeta på en annan monitor utan att videon minimeras.

Betaversionen av Flash Player 10.2 finns att ladda ner på Adobes hemsida där man även kan testa den nya videoaccelereringen med ett par väl utvalda filmklipp.

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
13 Årtal sedan

“Vilket betyder att man kan maximera en flashfilm på en monitor och fortsätta arbeta på en annan monitor utan att videon minimeras.”

ÄNTLIGEN!!!

Tempel
13 Årtal sedan

I IE9 bara eller?

Birks
13 Årtal sedan

Bah ingen x64 version.