Micron har nu presenterat en ny NAND-minnesteknik som ska tackla de problem man stött på under utveckling och tillverkning av nya flashminneskretsar. I takt med att tillverkningstekniken blir mindre sjunker nämligen minnescellernas livslängd, något Micron nu tacklar genom att bygga in felrättande kod direkt i minneskretsarna.

Micron har döpt den nya tekniken till ClearNAND och istället för att ge minneskontrollerna uppdraget att identifiera och rätta bitfel i minnescellerna sker detta direkt i minneskretsarna. Tanken är att underlätta för minneskontrollerna som idag får ta ett stort ansvar för att hålla minneskretsar och data som lagras på dem friska och krya. Bland annat SandForce är en tillverkare som idag bakat in kraftfulla ECC-funktioner i sina SSD-processorer men med den utveckling man ser på NAND-marknaden kan det vara vettigt med ett bra alternativ till dessa avancerade och i slutändan dyra minneskontrollers.

25nm eccnand

Anledningen är ganska enkel. När de första SSD-enheterna blev populära tillverkades NAND-minne med 50nm teknik och varje MLC (Multi-level Cell) NAND hade en livslängd på 10 000 skrivningar/tömningar. I takt med att tillverkningstekniken blivit mindre har man sparat in tillverkningskostnader och ökat lagringsdensiteten, men samtidigt har livslängden på minnena sjunkit dramatiskt. 25nm MLC NAND har idag en livslängd på runt 3 000 skrivningar/tömningar, en siffra som till en början bara uppgick till 1 000 skrivningar/tömningar.

Micron’s Standard ClearNAND products come in 8 to 32 gigabyte (GB) packages, and are intended to remove the error correction code (ECC) burden from the host processor with minimal protocol changes compared to raw NAND. The Standard ClearNAND portfolio is targeted for portable media players and other consumer electronic devices.

För att inte riskera att minnescellerna används i onödan eller behöver rensas på grund av bitfel ökar kravet på felrättning och här hoppas Micron att deras nya ClearNAND-teknik ska komma in i bilden. ClearNAND är pinkompatibelt med vanliga 25nm NAND kretsar och ger ett konkret alternativ till lagringstillverkare som inte vill bygga in ECC-funktionalitet i sina kontroller. Vilka eventuella skillnader tekniken har mot kontrollerbaserad felrättning är idag lite oklart, men fram till 2014 väntar sig Micron att ClearNAND och liknande lösningar kommer vara marknadsledande. Att Microns RealSSD-familj kommer dra nytta av den nya tekniken känns bland annat som ett ganska troligt scenario.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments