AMD har för första gången på flera år en ny mikroarkitektur på väg och efter en lång kräftgång i Intels skugga har nu företaget börjat hoppas på en ny storhetstid, även på prestandamarknaden. Enligt nya uppgifter har man så stor tro på sin nya Bulldozer-arkitektur att man nu planerar en nylansering av sitt mytomspunna FX-varumärke.

AMD Vision Black FX och Vision Ultimate FX ska bli företagets nya värstingmodeller som med sina 8-kärniga Zambezi-kretsar ska vara flaggskeppen på processormarknaden och försöka ta upp kampen med Intels tyngre Core i7-processorer.

Uppgifterna som publicerats på den turkiska hårdvarusajten Donanimhaber avslöjar inget om vilken prisnivå eller prestanda AMD förväntar sig att den nya FX-serien ska ligga på. Men att man nu efter flera år i malpåse planerar att damma av sitt beryktade entusiastmärke lovar onekligen gott för både tillverkaren själv och oss konsumenter,

AMD Bulldozer kommer att bjuda på bättre prestanda per klockfrekvens än dagens ganska föråldrade Phenom II-arkitektur, samtidigt som ny 32-nanometerteknik och 8-kärnor borgar för högre klockfrekvenser och effektivare flertrådsprestanda. 

En detaljerad genomgång av AMD:s Bulldozer-arkitektur kan ni hitta i vår teknikartikel medan vi håller tummarna för att uppgifterna stämmer och att de nya FX-processorerna kan leva upp till sitt namn, om än inte sin forna prisnivå.

fx

Subscribe
Notifiera vid
12 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
13 Årtal sedan

pris/prestanda men de lär inte klå Intel de närmaste åren. 😡

this
13 Årtal sedan

Synd bara att vi får vänta så länge innan dessa kommer. Men med alla dessa uttalanden känns det som om bollen ligger hos GloFo för tillfället.

Swedish Berserk
13 Årtal sedan

[quote name=”flopper”]pris/prestanda men de lär inte klå Intel de närmaste åren. :-x[/quote]

Svårt för AMD att hålla jämn takt med ett företag som medvetet förstört för dom när AMD hade en överlägsen arkitektur.

Skulle vilja säga att det är kritiskt viktigt att få ut Bulldozer illa kvickt så man inte tappar alldeles för mycket mark mot Intel. Hoppas att releasen kommer i April som det spekulerats om tidigare.

flopper
13 Årtal sedan

[quote name=”Swedish Berserk”][quote name=”flopper”]pris/prestanda men de lär inte klå Intel de närmaste åren. :-x[/quote]

Svårt för AMD att hålla jämn takt med ett företag som medvetet förstört för dom när AMD hade en överlägsen arkitektur.

Skulle vilja säga att det är kritiskt viktigt att få ut Bulldozer illa kvickt så man inte tappar alldeles för mycket mark mot Intel. Hoppas att releasen kommer i April som det spekulerats om tidigare.[/quote]

Intel e elaka på insidan 😉

Jacob Hugosson
13 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Nä att AMD kommer att kunna konkurrera med Intel sett till ren prestanda har jag mycket svårt att tro på. Intel har haft ett stort försprång tidigare som man utökat ytterligare med Sandy Bridge och att AMD skulle kunna äta in två generationers prestandaförsprång känns inte så troligt. Men hoppningsvis är detta en fingervisning om att de faktiskt är på god väg. Lite oroande är det dock att man kör ut 32nm i samma veva som en ny arkitektur, låter som bäddat för problem. Men är väl också därför Bulldozer redan är försenad i omgångar, blir ett spännande… Läs hela »

SS_The_Demon
13 Årtal sedan

Terminator = win
Bulldozer = ? (förhoppningsvis win)

Är det 16 trådar som gäller för dom åttakärniga eller? Vad man nu ska med >4 till om man inte foldar eller nåt vet inte jag, i dagens läge skulle man ju tycka det vore bättre med färre antal men mera kraftfulla kärnor men beror ju som sagt helt på vad man gör.

Jacob Hugosson
13 Årtal sedan

John Fruehe har sagt att 2 st kärnor i en modul bör ge 180% i prestanda i jämförelse mot 1 kärna i 1 modul, medan 2 kärnor i 2 olika moduler bör ge prestanda närmare 190-195%. Samtidigt så tar den andra kärnan i varje modul upp 12% extra plats än om dom hade skippat den, och totalt 5% på hela kiselytan för den 8-kärniga versionen och 1 Modul är endast ~1mm2 större än 1 Sandy-Bridge kärna om jag inte minns fel. Så på så vis ser arkitekturen riktigt bra ut. För slutkonsumenten spelar dessa siffror inte någon roll då ingen… Läs hela »

13 Årtal sedan

Vad händer med försöken att använda flera kärnor i “enkeltrådiga” program?
Så att inte en jobbar och resten tittar på a’la kommunarbetare :-*

SuperNova
13 Årtal sedan

AMD har ju alltid legat efter om man ser till storleken på transistorerna, men, AMD har ju kunnat hävda sig ändå. Det blir svårt för AMD att ta över prestandakronan men det handlar ju egentligen inte om det. Det är väldigt få som köper extreme pollar för 5000-10000:-. Det är ju bäst prestanda i segmenten under detta som blir avgörande. Med detta sagt så tror jag att AMD faktiskt kan vara med och konkurrera. De vet ju sjävla vad det har och ad som krävs. AMDs GPUer kommer spela en nyckelroll i framtiden då ett komplett system med CPU-GPU (Fusion)… Läs hela »