Det går aldrig komma undan kommentarer och diskussioner kring nyttan av att överklocka en dator med flytande kväve, torris eller något annan form av kylning som inte fungerar att använda dygnet runt. Det får mer plats i media och det är många gånger häftigare än nyttigt.

Samma sak kan man nog säga om Formel 1, stavhopp, dragracing, tyngdlyftning, concorde, etc. och all annan sport som drar saker till sin spets, för överklockning är sport. Sen kan så klart utöva det i mer vardaglig form på samma sätt som man trimmar sin bil, springer till bussen, lyfter vikter, luftar element och liknande.

Elmor under GOOC 2010

Det är sällan man läser om hur grannen chippat sin V60 och fått ut några fler hästar och effektivare bensinförbrukning, men det faktum att Schumacher gjorde comeback förra säsongen gick få människor förbi med alla rukriker i tidningarna. Huruvida det var sunt eller inte låter jag var osagt,. Balanseringen i media är inte alltid helt proportionerlig till antalet läsare, men ibland får man se till en grupp läsare främst.

Michael_Schumacher_2010_Malaysia

Även om det så klart finns de som är intresserade av den lösning som grannen fick till är det långt fler som är intresserade av hur Schumacher lyckades, eller inte, vilket oftast var fallet eftersom han inte lyckas nå pallen en enda gång. I många fall är det också samma läsare. Har man ett motorintresse vill man ofta läsa om både och, även om så inte alltid är fallet.

Parallellen med Formel 1 är inte helt tagen ur luften heller. Man märker ganska snabbt att bland överklockare finns ett utbrett intresse för Formel 1, andra motorsporter eller någon annan form av sport där saker och ting verkligen dras till sitt yttersta. De två är ändå synonyma på många vis med fintrimning och putsning av varje detalj till det yttersta. 

IMG_3040
Lite finputsande

Inte för att måla upp extrema stereotyper eller så, men det är inte ovanligt att samma personer har en förkärlek för antingen hysterisk techno eller ordentlig dödsmetal, till exempel de polska och grekiska varianterna Mean Machine är såld på.

{youtube width=”560″ height=”340″}syMDP5xhCbo{/youtube}

En av deras mer trallvänliga låtar

Det finns mycket man kan säga om överklockning och hur man kan förhålla sig till det, men faktum kvarstår att parallellerna till sport och speciellt extremsporter är många och att det finns många som är intresserade och följer det. Vi har släppt överklockningsguider och försöker att göra löpande uppdateringar med jämna mellanrum för att göra det lättar för oinsatta att ta sig in i den här världen.

Vi kommer fortsätta vår rapportering under 2011 och just nu kan ni följa SMPC 2010 på vår framsida där Sveriges elit av överklockare gör upp om priser för 170 000 kronor.

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Mean Machine
Mean Machine
13 Årtal sedan

Haha, rubriken gjorde mig intresserad. Säger nog det mesta egentligen.

Danne980
Danne980
13 Årtal sedan

Tyvärr tycker jag smpc 2011 är ganska ointressant. Procent OC är viktig men den poängen som man framförde i denna blogg tycker jag visar ganska tydligt varför SMPC känns ganska tråkig nu. Det är svårt att bli imponerad av att någon skrämmer upp en gammal celeron eller någon instegsmodell av e2xxx när de flesta har en standard cpu som presterar bättre iaf. Jag tror Schumacher hade tappat lite publik om hans f1 bil presterade sämre än våra personbilar. Så i mina ögon känns det svårt att dra de paralellerna (extremesport, motorsport etc) med SMPC. Om man skapar en formula där… Läs hela »

Henrik Berntsson
Admin
13 Årtal sedan

Det är en blandning av att ge många chansen att delta, att ha en kontinuitet i viss mån i grenarna, %-uell överklocking tänker jag på då, att ha med både grafikdelen och cpu överklockning som lett till att vi valt grenarna vi har. Vi försöker varje år att hitta det som fungerar bäst för alla att delta helt enkelt. Skulle det finnas intresse för en riktigt hardcore kategori så är det inga problem att fixa det, det är bara det att det lätt blir väldigt dyrt om man sätter no limit på cpu och grafikkort till en gräns där enbart… Läs hela »

Tempel
Tempel
13 Årtal sedan

Idag så behövs det lite instegsklasser och där passar %oc bra. Någorlunda överkomligt och nått som de flesta kan testa på. Musiken var rätt mesig fö. Lite growl men väldigt snällt i övrigt (15åring hemma med smak för deathmetal och aggrotech).

Danne980
Danne980
13 Årtal sedan

Kanske är det så att det är billigast att köra procentuell oc om man lägger ihop kostanden för den riggen. MEN problemet kommer för de vanliga användarna som redan har en normal pc. Man behöver ju köpa ett helt nytt system anpassat för en cpu som man inte kommer använda efter tävlingen. Det är inget snack om saken att det finns duktiga killar här på forumet som kan klocka. Men iaf för min del skulle det vara roligare om man kunde få dem att använda lite roligare prylar. Jag är ganska säker att de 5 bästa i förra årets smpc… Läs hela »