Det finns mycket att säga om Nokias val av Windows Phone 7 som deras primära och framtida plattform för sina smartphones. Windows Phone 7 är potent och väldigt lovande, det är nog inte många som säger emot det, men frågan är kanske hur moget det verkligen är. I fråga om funktion och features ligger det långt efter konkurrerande system.

När Nokia utsåg Stephen Elop till nya VD får jag erkänna att jag kände viss skepsis. Nokia har varit ett väldigt stolt företag och att en amerikan från ett konkurrerande företag skulle ta över kändes väldigt främmande. Men Nokia ville förnya och det har inte tagits emot med öppna armar.

Avvecklandet av Symbian har pågått under en period och det kan vi nog inte helt skylla på Elop, även om han säkerligen såg till att projektet fortsatte ner i papperskorgen. Valet av Windows Phone 7 som Nokias primära plattform känns som att det kommer med en hel del jäv. Elop har väldigt nära band med Microsoft och dessutom ett stort aktieinnehav i företaget. Nokias val av WP7 gav säkerligen hans egen aktieportfölj en fin boost.

 

Det verkar som att en grupp av aktieägare bestämde sig för att ta saken i egna händer. De tyckte inte att WP7 var rätt väg och att Elop nog kanske inte helt var ute efter Nokias bästa utan mer göda sin egen plånbok (inget de sagt öppet dock). Det finns en rädsla att Nokia som en ledande utvecklare av hårdvara och mjukvara för telefoner skulle gå i sank.

Gruppen hade en “Plan B” som de tänkte presentera på nästa stora aktieägarmöte, något som de nu inte verkar göra, men deras kritik står fast att Nokia måste behålla sin profil och förbli ett stolt företag. Något som Elop i tidigare uttlanden inte gett mycket för. Gruppen vill med alla medel undvika att Nokia blir Microsofts knähund och förblir en tillverkare av telefoner i värdsklass.

Plussa på att utvecklare efter utvecklare har fått gå och även om roadmaps har visat MeeGo som en del av framtiden verkar det mest vara spel för gallerierna då … utvecklare efter utvecklare har fått gå. Elops lösning är att låta Microsoft står för utvecklingen av mjukvaran. Det gillas inte av denna grupp och många andra.

Det känns inte som att det här är över än. Elop har rört upp mycket känslor. Känslor som inte försvinner så lätt.

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Eruku
Eruku
13 Årtal sedan

Plan B existrade aldig på riktigt, det var fake. Tror du inte CEOn för Nokia även har ett mycket stort innehav av Nokia aktier? Nokias aktie störtdök när de avslöjade sitt samarbete med Microsoft.

Tempel
Tempel
13 Årtal sedan

Nja, när affären presenterades så hade Elop inga] Nokia aktier däremot var han 7:e störtsa privata ägaren av M$ aktier. I går meddelades det att Elop hade sålt sin M$ innehav och köpt aktier i Nokia för 1M€ (vilket inte är mycket imho) Men det var ju praktisk att vänta tills efter presentationen då M$ gick upp och Nokia störtdök.

http://socialbarrel.com/stephen-elop-sells-microsoft-shares-buys-nokia-shares/3990/