BioID är ett tyskt företag som specialiserat sig på biometrisk identifiering, eller bio-id. Bio-id bygger på en persons biometriska egenskaper, framförallt tre: röst, iris och ansiktsform. Det kan vara en av dessa eller olika kombinationer som bygger upp en persons bio-id. Allt beroende på hur pass hög säkerhet man vill uppnå.

Nu är säkerheten redan ganska hög vid användning av bara en av dessa egenskaper, men det kan ju finnas någon flitig person som ger sig på att förfalska en identitet och gör det hyfsat bra. Hur som helst har BioID nu släppt BaaS (Biometric Authentitication as a Service), vilket öppnar upp nya möjligheter för säkerhet på webben.

BaaS gör det möjligt att koppla deras teknik till OpenID, och andra liknande tjänster, för att säkert logga in utan krångel. OpenID är en tjänst för alla de som inte vill eller orkar hålla reda på användarnamn och lösenord till alla sjuttioelva hemsidor som de använder mer eller mindre dagligen.

Det är en sak att stjäla en persons lösenord, men att stjäla en iris är betydligt knepigare. Tanken är att du ska kunna logga in via OpenID genom ett röstprov eller att ditt ansikte eller iris skannas och sen komma åt alla dina favoritsidor.

OpenID använda bland annat av Facebook, Yahoo!, Google, Blogger, LiveJournal, WordPress, Verisign, Steam, Launchpad, och många andra. BaaS kommer att bli tillgänglig inom en snar framtid.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tempel
Tempel
13 Årtal sedan

Hur funkar ansiktsform med skägg?

rmd
rmd
13 Årtal sedan

e rakat elle sägg? 🙂 – http://www.youtube.com/watch?v=jFvFcopgJ78