Linux Mint har seglat upp som en av de absolut populäraste distributionerna. Ubuntu-derivatet är den näst mest använda distributionen enligt distrowatch efter just Ubuntu. Trenden som sådan är dock att Mint kan komma att gå förbi Ubuntu om allt fortsätter på samma sätt utan några större förändringar.

Men det kommer förändringar. Först och främst kommer Ubuntu att gå över till sitt eget gränssnitt Unity med Ubuntu 11.04. För min egen del känns det som en dum idé. Unity fungerar bra på netbooks. Det är fungerar inte alls bra med en stationär eller bärbar dator i mitt tycke, men det är ju en smaksak. Jag tror dock att det kommer leda till att fler väljer Mint istället för Ubuntu.

Mint å sin sida har breddat arsenalen med en KDE-distribution och en variant baserad på Debian istället för Ubuntu. En av de stora skillnaderna mellan de två är att Debian uppdateras rullande, medan Ubuntu får två stora uppdateringar om året. Nu har i alla fall Linux Mint 10 KDE blivit släppt, vilket innebär ännu fler alternativ för potentiella Mint-användare.

Det finns ett par kända problem, bl.a. VLC kan upplevas långsamt, och man har fått nöja sig med Kickoff-menyn istälet för Lancelot p.g.a. en irriterande bugg i den senare. I framtida versioner ska Lancelot användas är det tänkt.

julia

New features at a glance:

Om du är ny på Linux, men vill prova så kan jag varmt rekommendera just Linux Mint. Det serveras en komplett lösning utan minsta krångel. Det är så enkelt som ett operativsystem ska vara.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
fackamato
fackamato
13 Årtal sedan

Tankar ISO:n, hoppas det funkar bra att USB-boota så man kan ge disten en riktig chans istället för VirtualBox 🙂

Viking1962
Viking1962
13 Årtal sedan

Jag älskar Linux Mint bättre än nåt annan utgåva. Det jag alltid har problem med är om man måste kompilera programmen själv. Det fattas alltid nåt bibliotek och till slut orsakar trasigt system eftersom jag kanske lägger in fel version eller nåt