Jag tror de flesta är ganska medvetna om det finns en viss hysteri kring “kvalitén” på kablar som ska bära ljud- och bildsignaler. Den absolut värsta är så klart hos  “ljudnördar” eller audiofiler där det ibland går överstyr dock. Jag skulle inte kalla dessa personer för audiofiler dock … snarare idioter. Det finns en gräns för när man hör skillnad och när man inbillar sig.

En vän och Wii-ägare funderade på om han skulle köpa en komponent-kabel och undrade ifall det skulle leda till någon märkbart bättre bild. Jag förklarade lite kort skillnaden mellan i och p, och berättade att Wii har lite att tjäna på det i bildkvalité, men det är inga monsterskillnader. Jag hade köpt en till mitt och det blev lite bättre.

Han tyckte ändå att det verkade vara värt ett inköp och jag tipsade sedan om att Game faktiskt har en kabel som kostar runt 200kr. Han blev dock frågande om den verkligen kunde ge samma bra bild som Nintendos egna kabel som kostade avsevärt mer. Jag blev lite ställd… Jag visste inte om han skojade, om han var allvarlig eller bara var osäker. Det visade sig vara det sista, tack gode gud.

Det är ganska hemskt att hysterin kan göra normala personer osäkra. Nu var den här killen så pass smart han frågade och försökta ta reda på vad som gällde, men jag ryser vid tanken på alla som bara “köper” och slänger bort pengarna på onödiga detaljer. Nu finns dock det betydligt värre saker än att originalkomponenter har mer än 100% påslag jämfört med tredjepartsprodukter.

CD Sound Improver – Kantskärare

CD-svarven ger bättre ljudåtergivning
CDSI fasar med hög precision CD:ns kant i 36 graders vinkel. Detta gör att ströljuset i CD:n reflekteras bort från CD-spelarens läshuvud och försvinner ut. Resultatet blir bättre ljudkvalitet i alla CD-spelare. Vanligen upplever man tystare bakgrund, högre dynamik och fler detaljer 

Källan är Svalander.se som även har en del andra guldkorn för den som letar.

Ett annat exempel är att jag handlade en HDMI-kabel på Teknikmagasinet för några veckor sedan. Han undrade vilken jag ville ha. Jag sa den billigaste ni har. Han undrade om jag inte ville ha den lite finare de hade. Den var ju av bättre kvalité. Jag insisterade. Jag fick min kabel och gick därifrån. Han verkade nästan skymfad.

Jag kan köpa att kontakter är av något bättre passform eller något annat, men även de billigaste, Deltacos för 19:-, har faktiskt dugliga kontakter idag. Att spendera flera hundra mer på 1m HDMI-kabel är att bli blåst.

IDG gjorde ett test av detta för inte så länge sen som också erbjuder lite skratt som kan rekommenderas:

 – Unikt blindtest vi avslöjar kabelbluffen

Det finns säkert många fler liknande exempel där ute, men jag tror ni förstår poängen. Betala inte extra för “guldpläteringen” på HDMI-kontakterna, extrasuperflätning, super-duper-renad koppar eller CD-svarvar…

Subscribe
Notifiera vid
14 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
fackamato
fackamato
13 Årtal sedan

Visst är det roligt (och tragiskt). För några år sedan var man tvungen att köpa märkeskablar när det gällde långa HDMI-kablar, jag tror det handlade om något kontaktproblem egentligen… men nu går det väl bra med vilken kabel som helst (med rätt version så klart).

När man pratar analoga kablar så är det ju en annan sak, att ha bra isolerade RCA-kablar kan ju minska brusnivån t.ex., det är ju alltid trevligt i ljudsammanhang. 🙂

Json_81
Json_81
13 Årtal sedan

Wii med komponentkabel är ju en enorm skillnad, men det beror ju på att signalen är separerad i tre ledare istället för en en, inte på kopparkvaliten i kabeln.

Guldplätering på hdmi-kontakter är väl inte så farligt, jag tycker det är roligare med guldpläterade optiska kablar 😛

Vet inte om det var Svalander, men jag har sett HiFi-nätverkskabel någonstans, och ännu bättre, HiFi-sata kabel 🙂

Snorch
Snorch
13 Årtal sedan

Guldpläterar gör man för att förhindra oxid och dålig kontakt som följd, det är en rätt bra sak det… men nej, betala inte en massa extra för det, för så dyrt är det inte i tillverkningen. Med tex HDMI-kablar är det rätt viktigt att man håller koll på impedansen vid tillverkningen och likaså kontakteringen. Eftersom det är dessa två är det som är mest arbetskrävande att få till bra är det också det som det snålas på med billiga kablar. Det är alltså större risk att det fungerar dåligt med billiga kablar, allra helst med långa kablar, än det är… Läs hela »

Mean Machine
Mean Machine
13 Årtal sedan

Jag har köpt kanske fem-sex HDMI-kablar, den enda som faktiskt inte fungerat är en fancy platt Sony-kabel jag tänkte testa för skojs skull. Resten har varit no-name från Hong Kong och någon enstaka Deltaco, alla har fungerat klockrent.

-Tjalve-
-Tjalve-
13 Årtal sedan

När det gäller digitala kablar (som DVI, Displayport och HDMI) så har jag verkligen svårt att se varför det skulle bi någon skillnad. Digitala signaler är ju "allt eller inget". Så Antigen kommer bildem fram, eller så gör den inte det. Inget däremellan. På längre avstånd så kan jag tänka mig att kablar av låg kvalitet skulle kunna ge digitala störningar. Analoga signael däremot är inte helt omöjligt att det blir flimmer eller så. Särskillt på långa kablar då allt brus syns. Att en komponentkabel ger bättre bild, handlar ju om tekniken, inte om sjäva kabeln. Men du kan nog… Läs hela »

Laglorden
Laglorden
13 Årtal sedan

Hoppas ni sett denna underbara kabel: Denon AKDL1 ([url]http://usa.denon.com/us/Product/Pages/Product-Detail.aspx?Catid=5840d55c-4077-4d9e-9421-36f204fb4587&SubId=85958de8-a123-4213-8ae1-bb6afaee9a97&ProductId=f7d26b3a-05a6-4724-a5c1-2a63642a6206[/url]) En cat6 kabel för 500 dollar… Jag är säker på den ger MYCKET renare ljud 😉

Snorch
Snorch
13 Årtal sedan

Sweclockers, bygga signalkablar ([url]http://www.sweclockers.com/forum/77-ljud/997676-bygga-egna-signalkablar/#post10887019[/url])

Läs inlägget och länkarna… haha så roligt, amatör… 😛

edit, Den där tråden blir bara bättre och bättre, haha.

BlackGoat
BlackGoat
13 Årtal sedan

15meter HDMI, Deltaco 115kr på extrapris.

Funkar hur bra som helst från mediadatorn i källaren upp till TV’n i vardagsrummet 🙂

Hysteri är rätta ordet. Lite kul med blindtester såsom IDG’s som länkades tidigare.

//BG

lazaroth
lazaroth
13 Årtal sedan

Det är väl ungefär det jag alltid har sagt om digitala kablar. Jag brukar väl iofs undvika de allra billigaste, men det är av anledningen att de brukar gå sönder lättare eller glappa mer. Något som jag lärt mig av erfarenhet.

Säga vad man vill om dyra kablar, men det är garanterat ett bra sätt att tjäna pengar på.

rmd
rmd
13 Årtal sedan

tydligt skribenten inte tagit sig tid att utbilda sina öron tillräckligt för att uppskatta cd-svarven. dom kan faktiskt göra en mindre revolution, kanske inte med en redan bra producerad skiva, men nog väl på andra mindre bra exemplar.

dom står nästan alltid på mässorna för privata visningar och det är givetvis upp till var och en att bedömma om det är dags för ett madrasserat rum eller tummen upp. oavsett så märks en skillnad och det är få som förkastar detta efter en seriös test.

Snorch
Snorch
13 Årtal sedan

5800kr är den ju värd, ljudet blir så mycket bättre, men du måste komma ihåg att köpa Shaktistenar ([url]http://www.performanceaudio.se/details.aspx?product=9ca26d17-80cb-4d4d-abfc-5e3f8baee118[/url]) också, samt enbart lyssna när det är fullmåne… 😮 En cd-skiva är digital, det går alltså jättelätt att verifiera att informationen man läser ut från den. Kör man då en CRC koll på cd-skivans data och jämför med källan (eller bara osvarvad cd och svarvad cd) så skulle man alltså se att cd-skivan visar datafel sålänge man inte kört den i svarven. Men det kommer den inte göra sålänge skivan inte är så misshandlad att det är svårt att läsa den… Läs hela »