Som många befarat kommer jordbävningen i Japan att lämna svallvågor över hela IT-industrin och bara en knapp vecka efter katastrofen vars vidd man fortfarande inte kan beräkna börjar krusningarna nå Sverige. NordicHardware har varit i kontakt med flera stora datorbutiker i Sverige och rapporterna indikerar att komponentpriserna är på väg upp med minnesbaserade produkter i täten.

Den japanska komponentmarknaden är i krisläge efter att en rekordkraftig jordbävning skakat landet under förra veckan. Jordbävningen orsakade skador och strömavbrott hos flera komponenttillverkare och än kan den värsta krisen vara att vänta när japanska energibolaget Tepco kämpar med skadade och överhettade kärnreaktorer i nordöstra delen av landet.

Det är ännu oklart hur stor påverkan jordbävningen och dess efterföljande effekter väntas få för IT-industrin men enligt inköpare på flera svenska datorbutiker har man redan börjat se indikationer på att komponentbrist och allmänn osäkerhet på komponentmarknaden nu börjar driva upp prisnivåerna.

komponentpriser
Prisjusteringar på 10-20% kan vara att vänta för SSD-enheter.

NordicHardware har varit i kontakt med flera av de största datorbutikerna i Sverige under dagen och även om alla inte är övertygade om att krisen i Japan är direkt orsak börjar inte minst priserna på minnesbaserade produkter skjuta i höjden.

alla6Värst ser set det ut att vara på NAND-flashmarknaden där SSD-priserna redan justerats med drygt 10% de senaste dygnen och där man inom ganska snar framtid väntar sig att priserna kan öka med upp till 20% mot tidigare nivåer. Vissa SSD-tillverkare har inte ens kunnat ta emot beställningar då man i nuläget inte vågar gå ut med några fasta priser på sina produkter.

Komponenter som väntas drabbas av prisökningar inom en snar framtid;

  • SSD-enheter kan få prispåslag med runt 10-20%
  • Moderkort väntas lida av tillgänglighetsbrist och prisökningar på 5-15%
  • Grafikkort får prisjusteringar på mellan 5-10%

Förutom att priserna på komponenter riskerar att ökas väntas tillgängligheten försämras, vilket i sin tur kan accelerera prisökningarna på tillgängliga produkter. Några av de övriga produktområden som ligger i farozonen är bildskärmar och RAM-minne. Även priser och tillgänglighet för digitalkameror ser ut att omges av stora frågetecken då stora tillverkare som Sony och Canon tvingats stänga ner sina fabriker tillfälligt.

Läget i Japan är fortfarande kritiskt och hur länge komponentmarknaden kommer att lida av jordbävningskatastrofen är omöjligt att säga.

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Mean Machine
Mean Machine
13 Årtal sedan

Men för… Seriöst? Det är ju samma sak varje gång något händer nånstans. Någon säger “å, herrejösses”, nästa tolkar det som “JORDEN KOMMER GÅ UNDER, HÖJ PRISERNA SÅ VI HAR RÅD ATT TA NÄSTA FLYG TILL MARS”, och sen sitter slutkunden och tar smällen. Moderkorten går ju inte ens i närheten av Japan, allt tillverkas i Kina. Kondingar hade de ju för några månader framöver, och de kan nog göra lika bra kondingar själv om de vill. Det är ju samma sak så fort någon släpper en bomb i Irak, genast är det “i närheten” av en pipeline och rätt… Läs hela »

Fadderullan
13 Årtal sedan

Tyvärr är det väl pengagalna kostymnissar som sitter på deras feta rika arslen som ser chansen att höja priser samtidigt som man kan ‘skylla ifrån’ sig på händelser som händer..

Mean Machine
Mean Machine
13 Årtal sedan

[quote name=”Fadderullan”]Tyvärr är det väl pengagalna kostymnissar som sitter på deras feta rika arslen som ser chansen att höja priser samtidigt som man kan ‘skylla ifrån’ sig på händelser som händer..[/quote]
Det är precis det som gör mig sur, ja.

Henrik Berntsson
Admin
13 Årtal sedan

Vi får hoppas att den trevliga priserna som börjat nå SSD marknaden inte förstörs för mycket nu när det börjat lossna så smått

this
13 Årtal sedan

Hur stor chans kan det vara att även RAM minnespriserna höjs? Där ligger ju priserna ganska lågt till nu.

Det är ju otroligt tråkigt att inte nog med att Japan måste investera en massa pengar för återuppbygga, så förlorar man även intäkter på stoppad industri.