NVIDIA fick en väldigt trög start på marknaden med sin första Tegra-krets som inte fick många designvinster, medan uppföljaren Tegra 2 idag blivit en succé fanns den ute på marknaden länge och hann bli sågad av flera experter innan det faktiskt tog fart på försäljningen för NVIDIA. Med uppköpet av Icera lägger företaget ytterliggare en pusselbit på plats för en ännu mer konkurrenskraftig framtida SoC under varumärket Tegra.

Icera är ett bolag som utvecklar basebandprocessorer för de trådlösa protokollen 2G, 3G och 4G och i ett pressmeddelande har NVIDIA gått ut med att man köpt upp bolaget för 367 miljoner dollar. Affären är godkänd av styrelsen för båda bolagen och NVIDIA förväntar sig att affären ska slutföras inom de kommande 30 dagarna.

Tegra 2 tillverkad på TSMC:s 40nm teknik, framtida Tegra-produkter kommer med inbyggd basebandprocessor.

Vad man nu har är tillgång till 550 patent för basebandprocessorer och planen för NVIDIA är nu att integrera denna teknologi i sina SoC:s Tegra för att användas i smartphones, surfplattor och andra portable enheter. För telefontillverkare innebär detta att man har flera av de viktigaste komponenterna inbakade i en krets vilket drar ned på utvecklingstiden för en ny produkt och snabbare får ut den slutgiltiga produkten på marknaden för slutkonsumenter.

Basebandprocessorer kostar idag en hel del att köpa, vilket gör att NVIDIA kan få ut större marginaler ur varje Tegra-kretsar eller välja att kunna sälja en billigare helhetslösning till tillverkarna jämfört mot vad många andra kan. Enligt företages VD Jen-Hsun Huang, “Passar Icera perfekt för NVIDIA”. Exakt när vi får se integreringen av en basebandprocessor i NVIDIA Tegra vet vi inte, men med tanke på att Tegra 3 är på väg till marknaden räknar vi med som tidigast att få se detta i Tegra 4.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
13 Årtal sedan

Nvidia satsar stort på Tegra. Känns som det kommer bli en jätteviktig division för Nvidia. Ska bli kul att se hur detta utvecklar sig.