Jag valde nyligen att satsa på Linux Mint 11 RC efter att jag hamnade i en situation där jag måste installera ett nytt operativsystem på min HTPC. Det har fungerat bra, med två undantag. Ljud ur HDMI och stötig uppspelning av video.

Eftersom båda hanteras av NVIDIA-kretsar började jag så klart att undersöka vad som kan vara fel. Jockey, eller program som hanterar de proprietära drivrutinerna i Linux Mint, och Ubuntu, rapporterade att drivrutinen är installerad, men används inte.

Jag kollade xorg.conf och den såg väl riktig ut. Jag valde att installera om drivrutinen och efter det rapporterade XBMC att det inte finns någon OpenGL-drivrutin. Något var uppenbarligen fel. Efter att ha bollat runt och provat installera olika drivrutiner genom Jockey så gav jag upp. Det fungerade inte.

Jag gav mig då in på att installera en drivrutin manuellt, vilket kräver lite pill tyvärr. Jag tänkte jag ska delge hur jag gjorde. Det är samma procedur oavsett om du har problem sedan innan eller bara vill installera NVIDIA:s drivrutiner manuellt istället för via Jockey, vilket buggar för många just nu.

Gå till NVIDIA:s hemsia och ladda ner de senaste drivrutinerna. Lägg filen i en bekväm mapp, föreslagsvis din hemmamapp. Just nu är det (32-bit): http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/270.41.19/NVIDIA-Linux-x86-270.41.19.run och (64-bit) http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86_64/270.41.19/NVIDIA-Linux-x86_64-270.41.19.run.

Efter det är det bra om man kan ta bort gammalt och en del alternativa drivrutiner som kan störa installationen:

sudo apt-get –purge remove xserver-xorg-video-nouveau nvidia-*
sudo reboot now

Du kommer troligen att hamna i ett nerskalat grafiskt gränssnitt efter omstart. Tryck Ctrl+Alt+F1 och du hamnar i en konsol. Där loggar du in med din användare och kan sedan köra följande:

sudo service gdm stop

sudo sh NVIDIA-Linux-x86-270.41.19.run

Installationsprogrammet kommer att hjälpa dig på vägen och uppdatera de filer som behövs. Starta sedan om.

sudo reboot now

Det fungerade för mig och nu har jag bättre prestanda än jag hade tidigare och alla Compiz-effekter fungerar dessutom alldeles strålande. Nu ska jag få till Avant Window Manager bara, eller byta till Docky. Jag får se.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments