Det var väldigt länge sedan vi hörde någonting om NVIDIA Project Denver. Denver ska utrustas med processorkärnor från ARM och inrikta sig mot marknaden för servrar och superdatorer, men även persondatorer och komma med 64-bit stöd. Nu säger sig BSN* fått nys om vad Denver kommer bli och stämmer uppgifterna ser det ut som en mycket potent arkitektur.
Project Denver blir NVIDIA:s första seriösa försök att helt klippa banden med AMD och Intel och bli mer självständigt som företag. Tanken är att bygga en heterogen-design likt AMD:s APU:er. Project Denver är någonting NVIDIA verkligen kommer behöva i framtiden då både AMD och Intel börjat integrera högt potenta grafikdelar i sina processorer, vilket kan komma att eliminera budgetsegmentet på grafikkortsmarknaden framöver.
Den första Denver-kretsen ska komma ut från TSMC:s fabriker December i år och vara baserad på 28nm. Designen kommer med åtta kärnor baserade på ARM, men vara en modifierad/egen design enbart baserad på den teknik och patent ARM äger. Förutom detta ser vi även 64-bit-stöd på processorn och en GPU i “GeForce 600-klassen” där det pratas om minst 256 CUDA-kärnor. Denver ska även komma med fullt PhysX-stöd och vad det betyder kan nog endast NVIDIA svara på i dagsläget.
Denver är som sagt riktad mot ett helt nytt marknadssegment för ARM och då kan man anta att man tänker pressa upp klockfrekvensen på processorkärnorna. NVIDIA ska istället ha satsat på så hög IPC (Instruction Per Clock) som möjligt så det är realitiskt att tro att vi får se klockfrekvenser på runt 2,0 till 2,5 GHz. Vi sa tidigare att det är en modifierad processorkärna eller en egen design från NVIDIA som ska användas, men det blir antingen A15 eller just en egen design som kallas för PD.
När det kommer till arkitekturen ska minneskontrollern skilja en hel del från den närmaste parallell vi kan dra, AMD Llano. Llano delar bandbredden lika mellan CPU och GPU medan Denver ska ta hand om detta på ett annorlunda vis. NVIDIA ska inte förlita sig på högt cache-minne, och låta CPU och GPU kommunicera med varandra över en nordbrygga/minneskontroller utan direkt koppla samman CPU och GPU för hög intern bandbredd.
Tegra ska leva i harmoni med Denver och ta sig an en annan del av marknaden.
NVIDIA tänker satsa stenhårt på ARM, med Denver har man just nu moderkort för bärbara, stationära och servrar i utvecklingsstadiet, med funktioner som PCI Express 3.0, USB 3.0 och SATA 3.0 integrerat. När det kommer till den ultramobila marknaden som smartphones, surfplattar och trådsmala (tänk MacBook Air/Intel Ultrabook) notebooks kommer man fortsätta med Tegra 3 och den kommande Tegra 4 “Wayne”. NVIDIA ska snart få hem de första exemplaren av Tegra 4 och väntas börja skeppa prototyper redan i sltuat av året.
Relaterade nyheter:
Mums! Gillar Nvidias ARM satsning skarpt. Men jag antar att Denver kommer först när Windows 8 finns på marknaden?
NVIDIA:s VD sa tidigare i år att Denver var ett femårsprojekt då de haft 100 ingenjörer på projektet under 3,5 års tid i början av året. Med tanke på att designen trycks ut i slutet av året tror jag inte Denver kommer göra entré först rätt sent nästa år men jag kan ha fel!
Denver förlitar sig nog rätt mycket på Windows 8, men däremot har de fortfarande server/superdatormarknaden kvar där Windows är nästan icke-existerande. Allt kommer handla om vilket mjukvarustöd ARM får, det är inte bara att porta över Windows och tro att all mjukvara fungerar på ARM heller.