Att “thin is in” numera är ett begrepp som passar på datormarknaden är ingen hemlighet. Inte heller att Intel har stora planer för deras så kallade Ultrabook-formfaktor. Nu har Intels vd Paul Otellini mer i klartext visat vilka stora förhoppningar man har på sin nya plattform där han jämför lanseringen av Ultrabook med den av mobila plattformen Centrino, vilken kom att ändra hela marknaden.
Intel lanserade sin bärbara Centrino-plattform under 2003 och företaget satsade då för första gången på att skapa en plattform utvecklad från grunden för den bärbara marknaden. Resultatet ser vi idag 8 år senare då antalet bärbara datorer på marknaden vida överstiger de stationär. Allt kom givetvis inte av Intels arbete, men utan tvekan var Centrino ett första viktigt steg för den bärbara revolutionen. Något nu Intel hoppas kunna upprepa, men denna gång för den ultraportabla marknaden.
– Ultrabook Projektet är mycket mer besläktad med Centrino: Det är en helhetssyn på att flytta hela marknaden till en annan typ av formfaktor, inte bara i form av dess tunna format, utan också i form av funktioner som jag pratade om, alltid på, alltid ansluten. Så att maskinen alltid är medveten om nätverket kring den. Jag talade om omedelbar väckning, och möjlighet för omedelbar uppstart. Vi pratade om att bygga in integrerad touch, vilket är en annan uppsättning av funktioner. Så det här handlar lika mycket om funktionerna runt skalet, eller insidan av skalet, som formen på skalet, ” sa Paul Otellini, vd för Intel, på ett konferenssamtal nyligen.
Ultrabook-konceptet bygger kring supertunna datorer som trots en profil på mindre än 20mm/0.8mm inte offrar någon märkbar prestanda och ger en fullgod datorupplevelse i ett extremt slimmat format. Den närmaste liknelsen till Ultrabook är idag Apples senaste generation av MacBook Air, som just också nyttjar de nya energisnåla Sandy Bridge-processorer som de första Ultrabook-datorerna ska nyttja.
MacBook Air 2011 kommer med en Ultrabook-liknande formfaktor och Intels nya strömsnåla kretsar.
ASUS UX21 ser ut att bli en av de första modellerna på marknaden i år och kommer att konkurrera med flera olika modeller från de stora tillverkarna. Ultrabook kommer troligtivs få sitt riktiga genombrott i början på andra kvartalet 2012 när Intel lanserar sin 22nm Ivy Bridge-arkitektur. Där man med sina nya Tri-gate transistorer har lovat upp till 50% lägre energiförbrukning samt 37% högre prestanda. Något som passar ypperligt för Ultrabook-formfaktorn. Intel har även lovat integrering av höghastighetsgränssnitten USB 3.0 och Thunderbolt, vilket ytterligare ökar möjligheterna för plattformen att krympa sina mått.
Macbook Air 11.6″, ASUS UX21 11.6″ och Macbook Air 13.3″
Priserna på de första Ultrabook-datorerna väntas börja någonstans under 10 000 kronor och detta sägs vara ett av problemen för plattformen i dagsläget. Att få datortillverkare tror på prissättningen för dessa supertunna datorer.
Hur väl Intel lyckas med en bred Ultrabook-lansering under 2011 återstår att se. Men konceptet känns som helt rätt väg att gå, vilket tillsammans med kommande processorplattformars skalbara energiförbrukning bör borga för intelligent-strömeffektiva prestandadatorer.
Källa: X-bit Labs
elaterade nyheter:
- Apple släpper nya MacBook Air – avslutar MacBook
- Intel kämpar med att få tillverkarna att tro på Ultrabook-konceptet
- Haswell blir en SoC-design från Intel med större fokus på grafik
- ASUS planerar på att prissätta UX21 aggressivt mot Apple MacBook Air
- Intel Ultrabook – ultratunn bärbar utan att tumma på prestandan
- ASUS UX21 mäter 17mm i profil och drivs av Core i7 CPU
Jag tror definitivt på det här konceptet. Jag är rätt öppen med att älska Apple:s MacBook Air så ser fram emot allt vad Ultrabook heter.
jag har också varit lite småkär i MBA sen den lanserades, eller just formfaktorn då och industridesignen. Processorn har varit lite i klenaste laget tills nu med 2011-modellen. Samtidigt som Apples priser alltid är ganska väl tilltagna. Men som sagt, formatet går det inte att klaga på tycker jag. Para en Ultrabook med en dockningsstation hemma så har man ett riktigt kompetent system.