Intel satsar stenhårt på sitt Ultrabook-koncept som de tror är nästa stora utveckling av bärbara datorer där mobilitet, prestanda och batteritid står i fokus. Intel har stött på många problem med sitt koncpet då de bärbara datorerna tydligen är för dyra att tillverka, samtidigt som man ska hålla sig under $999 vilket är ett av många krav för att kvalificera en dator som Ultrabook.

Det är nog ingen nyhet för många av NordicHardwares läsare vad en Ultrabook är vid det här laget eller att tillverkarna klagar över de höga tillverkningskostnaderna. För de som inte hängt med bygger det på ultratunna datorer som trots en profil på mindre än 21mm/0.8″ inte offrar någon märkbar prestanda och ger en fullgod datorupplevelse i ett extremt slimmat format. Den närmaste liknelsen till detta är MacBook Air som även de använder sig av Intels energisnåla Sandy Bridge med ett TDP-värde på 17W.

Intel som står bakom hela konceptet säger sig ha fem referensdesigner färdiga som tillverkarna får plocka upp om det är av intresse, och i samband med detta har man släppt materialkostnaden (BOM, Bill of material) för en Ultrabook, inklusive kostnad för arbetskraft. För en Ultrabook på 21mm som är det tjockaste måttet ligger den på $475-650 medan en på 18mm ligger på $493-710. Prisvariationen beror troligtvis på vilket material man bygger chassit av, och vilka avvägningar man väljer för att hålla priserna nere.

ASUS UX21 mäter endast 17mm i profil med ett skärmmått på 11.6″

Med tanke på den höga materialkostnaden är det inte underligt att tillverkarna haft det svårt att hålla sig på högst $999 i slutpris. Intel ska inom kort hålla ytterliggare konferenssamtal med tillverkarna för att diskutera materialkostnaderna och hur man ska kunna fortsätta driva de nedåt.

Man avslöjar dessutom vilka storlekar man planerar släppa Ultrabooks i med Sandy Bridge och Ivy Bridge-arkitekturen under 2011 och 2012. Ultrabooks på 18mm kommer i 11-13″, medan de tjockare på 21mm ska släppas i 14-17″. Att de med större skärm ökar något i tjocklek beror troligtvis på att det blir för svårt att bygga en stabil konstruktion på endast 18mm.

Källa: Digitimes

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Om det är rena materialkostnader och man sen ska få in allt från tillverkningskostnader, reklam, logistik osv i totalkostnaden så lär det bli svettigt att hålla priserna under 999 om man vill få någon marginal att tala om. Vad jag vet finns ingen BOM info för MBA 2011 ännu? Hade varit en mycket intressant jämförelse då Apple lär sitta på några av de bästa avtalen på marknaden.

Jag tycker samtidigt att det är intressant att man satsar på flera Ultrabook-referenser. Ska faktiskt bli intressant att se en 17″ Ultrabook, känns nästan lite konstigt att ens säga det. 🙂

12 Årtal sedan

15″ är jag mer intresserad av.
Det här ser riktigt intressant ut:
http://www.macrumors.com/2011/07/26/apple-finishing-up-work-on-an-ultra-thin-15-notebook/

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

jag är personligen inte intresserad av 17 eller troligen ens 15 tum, för min del vill jag hellre ha en mindre modell men det hade ändå varit spännande att se en så stor dator med så låg profil.
Men har också läst om Apples tunnare MacBook Pros så skulle inte förvåna mig om Apple lägger ribban även där, i alla fall designmässigt. 🙂

Rogerpontare
12 Årtal sedan

Hade gärna sett en sånhär snygg och slimmad grej med Llano i! Men Intel håller ju troligtvis hårt i ultrabook konceptet.

12 Årtal sedan

[quote name=”smartidiot89″]
Förutsatt att den får en bra upplösning, vilket jag tror med tanke på MBA 13″ blir den säkert bra. Men jag anser att när det börjar gå över 13″ försvinner den där “mobiliteten”.[/quote]

Jag håller med, men jag har haft en 15″ MBP och den var såpass slimmad att den ligger på gränsen. En Air i den storleken tror jag hade varit en perfekt kompromiss (iaf för mig, jag har inte mindre väska för att jag har 13″‘are nu).