Allting blir mindre och på väldigt kort tid har vi sett hur ARM dundrat fram på marknaden med allt mer högpresterande lösningar för mobiler och surfplattor – snart även PC tillsammans med Windows 8. Nu möjliggör en ny standard ultrasmå SSD-enheter som borde leverera mycket högre prestanda än tidigare i små format så som smartphones och surfplattor.

I takt med att ARM-baserade SoC:s får allt högre prestanda börjar även flaskhalsar i systemet dyka upp, bristande minnesbandbredd, och I/O-prestanda. Den nya standarden, SATA µSSD tar helt bort kablarna och lägger ut en standard för att skapa SSD-enheter i BGA-format (Ball Grid Array) för att löda fast på ett kretskort. Det möjliggör mycket högre I/O-prestanda utan att behöva kompromissa på ytan den tar upp.

Inga kablar betyder mindre klotter och lägre kostnad i en enhet, och SanDisk blir först ut med att släppa en produkt för standarden. SanDisks iSSD kommer med integrerade SSD-kontroller och en kapacitet på 8 GB till 128 GB samtidigt som man håller samma mått som ett enda chip. SanDisks iSSD är 16 x 20 mm (bredd, djup) och mellan 1,2 – 1,4 – 1,85 mm i profil med en kapacitet på 32 GB, 64 GB och 128 GB. Samtidigt ska man i teorin kunna leverera samma prestanda som en normalstor 2,5″-SSD.

SanDisk_iSSD

SSD på 20 x 16 x 1,85 mm med en kapacitet på hela 128 GB

Det här är absolut ett steg i rätt riktning på en allt mer mobil marknad där försäljningen av smartphones och surfplattor inte visar tecken på att sakta ner. Men även enheter så som Intels kommande Ultrabooks kommer kunna dra nytta av standarden för att möjliggöra ännu tunnare och förhoppningsvis billigare datorer.

Källa: SemiAccurate

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
dlq84
12 Årtal sedan

Coolt, bättre lagringsprestanda i mobiler är inte alls dumt!

PS. Nu blev de lite fel tror jag allt 🙂 “16 x 20 mm (bredd, [b]djup[/b]) och mellan 1,2 – 1,4 – 1,85 mm på [b]djupet[/b]”