ASUS F1A75-I Deluxe – Uppackning och förhandstitt på QWERTY-fjärr

4
asus.miniitx

ASUS F1A75-I Deluxe har anlänt på kontoret under dagen och vi passade på att ta en snabbtitt på ASUS nya minimoderkort för AMD:s Socket FM1-plattform och AMD A-processorer. Förutom att kortet sticker ut från mängden med sitt Mini-ITX format skeppas det även med en spännande QWERTY-fjärrkontroll som vi passade på att ta en närmare titt på.

För våra trogna Facebook-anhängare bjöd vi redan tidigare idag på en kort uppackningsvideo av ASUS nya moderkort. Detta är på inget sett en test eller utvärdering av moderkortet utan helt enkelt en liten insyn i arbetet bakom kulisserna på testlabbet, men här går både moderkort och den nya fjärrkontrollen att skåda.

Intresset för små Mini-ITX moderkort har växt kraftigt de senaste åren och inte minst bland HTPC och hemservrar är detta en mycket eftertraktad formfaktor. AMD Llano har vi tidigare påpekat är en synnerligen passande krets för just multimediadatorer och detta är givetvis den marknad ASUS siktar in sig på med ASUS F1A75-I Deluxe.

ASUS-utvecklad fjärrkontroll med QWERTY-tangentbord

Inför en fullskalig recension av detta smidiga moderkort har vi passat på att kika lite närmare på den fjärrkontroll som kortet levereras med. Vi har sett flera dedikerade kontrolltillverkare hoppa på trenden med så kallade QWERTY-fjärrkontroller där man förutom vanliga kontrollknappar även utrustar dem med ett fullfjädrat tangentbord.

asus.miniitxFullständiga specifikationer för ASUS F1A75-I Deluxe går att hitta här.

Efter bland annat Boxee Box och intresset för dess QWERTY-fjärr har även ASUS svalt betet och istället för att köpa in en OEM-tillverkad fjärrkontroll av vanligt snitt har man utvecklat en egen QWERTY-fjärr för F1A75-I Deluxe, och troligen andra HTPC-inriktade moderkort.

Detta är något som får moderkortet att stå ut från konkurrenterna och efter vår korta videouppackning satte vi oss genast och undersökta kontrollen lite närmare. Fjärrkontrollen kopplas mycket enkelt in i vilket system som helst genom sin USB-adapter. Räckvidden verkar vara god och står specificerad till 10 meter. Vi hade inga problem att använda kontrollen från en 5-6 meter med en trävägg emellan.

remote

Som vi nämnde i videoklippet är kontrollen ganska lätt och känns lite plastig. Men den är samtidigt välgjord och de gummibeklädda knapparna och tangenterna gör att helhetsintrycket höjs i våra ögon. Knapparna har även bra fedback med ett ganska lagom klickljud. Även om det krävs ett tydlig tryck på knapparna för att de ska skicka sina kommando är det inget vi upplevt som något större problem under våra första tester.

ASUS har lyckats trycka in en hel del knappar och funktioner på den lilla fjärrkontrollen och med en Fn-knapp har man även gett flera knappar dubbla kommando. Fn-knappen hittas nere i ena hörnet på QWERTY-sidan och måste hållas nedtryckt om man vill använda de sekundära kommandona. Detta gör att vi nästan tvingas använda två händer när vi ska ändra volym eler stänga av datorn. Men klokt nog är det de mest frekvent använda knapparna som ligger på de primära knapparna.

remote2

Fjärrkontrollen är utvecklad för att användas i 10-fots gränssnitt som Windows Media Center, XBMC eller MediaPortal. Här kan man med lätthet navigera mellan menyer och söka i sitt musikbibliotek med hjälp av QWERTY-tangentbordet. Ett litet irritationsmoment är att ASUS flyttat i och k knapparna ett steg nedåt vardera. Det gör att tangentuppsättningen inte är hela korrekt och även om det knappast förstör hela konceptet tar det en stund innan man vant sig vid de nya placeringarna. Anledningen till de flyttade knapparna är oklar, men vi gissar på att man velat hålla kontrollen så slimmad som möjligt.

Vi har till och med testat att surfa och använda en dator som vi gör med mus och tangentbord – endast med ASUS fjärrkontroll. ASUS har nämligen även lagt in just musstyrning på navigeringsknapparna på framsidan. Det är dock en enkanalig styrning och vi kan således bara flytta muspekarna i raka riktningar (höger, vänster, upp eller ner) och det ett håll åt gången. Det är givetvis ingen fullfjädrad musersättning men fungerar trots allt och i värsta fall erbjuder tangentbordet allt man behöver för att styra en dator även i Windows.

Efter vår korta inledande testsession med ASUS QWERTY-tangentbord har vi överlag en klart positiv känsla. Att vi i ett välutrustat moderkort för runt 1 200 kronor även får en fjärrkontroll med på köpet är aldrig fel, att den sedan kan extraknäcka riktigt bra som fullfjädrat tangentbord gör inte saken sämre.

Ett slutgiltigt omdöme får ni tyvärr vänta på, men ASUS F1A75-I Deluxe och dess trevliga fjärrkontroll har helt klart fått en bra start.

Relaterade artiklar:


Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Kinc
13 Årtal sedan

Mycket trevlig unboxing. Detta är något jag gärna ser mer av 🙂

RatAta[BK]
13 Årtal sedan

Går det att starta datorn från fjärrkontrollen??