IBM bygger kognitiv-processor med mänskliga hjärnan som mall

8
ibm.synapse

SyNAPSE heter det senaste projektet från superdatorföretaget IBM och denna gång har man försökt tänka ordentligt utanför ramarna. IBM SyNAPSE ska enligt företaget vara en experimentel datorkrets som utvecklats och arbetar mer likt vår egen hjärna än en vanlig processorkrets. Genom sitt nya projekt hoppas IBM komma flera steg närmare mänsklig artificiell intelligens.

IBM har fokuserat på att förstå hur den mänskliga hjärnan fungerar och hur man behöver förändra grundarkitekturen i logiska kretsar för att skapa ett chip som kan fungera på ett liknande sätt som vår hjärna.

IBM gjorde stora rubriker tidigare i år när deras superdatorkoncept Watson tog hem segern i den amerikanska TV-showen Jeopardy framför två mänskiga stormästare. Men med SyNAPSE (Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics) har företaget börjat om från början och utvecklat nya kognitiva kretsar som ska kunna emulera hjärnans iakttagelseförmåga, handlingskraft och kognition. Helt enkelt tolka intryck och data istället för att bara arbeta med rå fakta.

För att lyckas med detta har man gått ifrån den klassiska von Neumann principen och använt sig av en potentiellt betydligt energieffektivare arkitektur där minnet integreras med processorn för att imitera hjärnans parallella arbetsförmåga och handlingskraft. Där man istället för höga arbetsfrekvenser vill utföra miljarder beräkningar på samma gång.

“Kallade kognitiva-datorer, kommer system som byggs med dessa kretsar inte programmeras på samma sätt som traditionella datorer gör idag. Snarare förväntas kognitiva datorer lära sig genom erfarenheter, hitta samband, skapa hypoteser, och komma ihåg – och lära sig av – resultaten, imitera hjärnan strukturella och synaptisk plasticitet.” skriver IBM i ett pressmeddelande.

Forskare inom företaget tror att vi inom en 20 års period kan se kretsar som fundamentalt förändrar vårt sätt att bygga datorer och för att nå sitt slutgiltiga mål har IBM fört samman sin kunskap och erfarenhet inom nanovetenskap, neurovetenskap och superdatorer i ett flerårigt koginitivt datorinitiativ. 

IBM:s långsiktiga mål är att bygga ett chip-system med tio miljarder nervceller och 100 biljoner synapser, samtidigt som det bara förbrukar en kilowatt ström och upptar mindre än två liters volym.

Man har redan visat prototyper av SyNAPSE kretsar som använts för att testa bland annat navigering och igenkänning av rörelsemönster. IBM kommer att jobba tillsammans med forskare på universitet i USA och har redan fått 21 miljoner dollar i anslag från Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) inför projektets andra fas. I denna fas ska man bygga en dator som inte bara kan analysera komplex information från flera olika sinnen samtidigt, utan även omprogrammera sig själv allt eftersom den anpassar sig till sin omgivning och uppgift.

IBM har tagit ytterligare ett stort steg mot att skapa mänskligare datorkretsar och med detta få oss att återigen fundera över ett framtida Skynet.

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
13 Årtal sedan

skynet is coming

Jacob Hugosson
13 Årtal sedan

Ärligt talat är jag väldigt kluven mot tanke av artificiella intelligens. Vad IBM försöker åstadkomma får det att vattna i munnen på mig, men det är teknologi vi borde vara försiktiga med när den blir verkligen.

Sebbe
13 Årtal sedan

[quote name=”flopper”]skynet is coming[/quote]

Skynet är nog inte det största problemet. Skulle bli mer intressant om IBM upptäcker själen i den kombinationen. Isf blir det inte processorer utan levande objekt, vilket gör dom svåra att uppgradera eftersom dom skulle ha ett medvetande.

Baxtex
13 Årtal sedan

[quote name=”smartidiot89″]Ärligt talat är jag väldigt kluven mot tanke av artificiella intelligens. Vad IBM försöker åstadkomma får det att vattna i munnen på mig, men det är teknologi vi borde vara försiktiga med när den blir verkligen.[/quote]

Håller med, visst, det är onekligen en väldigt intressant och häftig teknik, men vill vi ha den?

zapp
13 Årtal sedan

“Who we are is but a stepping stone to what we can become”

Klart att det alltid kommer finnas skeptiker till all utveckling. Frågan om det är “naturligt” är i ett kosmiskt perspektiv helt onödig.

Jacob Hugosson
13 Årtal sedan

[quote name=”zapp”]”Who we are is but a stepping stone to what we can become”

Klart att det alltid kommer finnas skeptiker till all utveckling. Frågan om det är “naturligt” är i ett kosmiskt perspektiv helt onödig.[/quote]
Klona människor och lek gud för allt vad jag bryr mig. Om det är naturligt är ingenting jag bryr mig om för fem öre.

Det jag bryr mig mer om är den potentiella faran med AI, inte om det är naturligt eller ej.

DenSiste
13 Årtal sedan

Dags att leta efter John Connor. Vårt enda hopp.

Kvicken
13 Årtal sedan

äsch, om man klonar människor och råkar göra en supermänniska.. det är ju inte så att en enda person kommer att kunna ändra hela världen om det inte är åt det bättre hållet. och datorer med AI, om det nu skulle hända att en dator skulle gå helt berserk så är det ändå VI som står vid kontakten i vägguttaget. det är nog lugnt, skynet skulle aldrig kunna ske.